play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Nikolić na suđenju Karadžiću: Nagovještena su mi pogubljenja riječima da “sve balije treba pobiti”

today14. Februara 2012. 4

share close
Nikolić na suđenju Karadžiću: Nagovještena su mi pogubljenja riječima da

U nastavku suđenja zločincu Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Momir Nikolić posvjedočio je da mu je dan poslije pada Srebrenice u julu 1995. godine, nagoviješteno da će bošnjački muškarci iz grada biti pobijeni.

Nikolić, bivši načelnik za bezbjednost Bratunačke brigade VRS-a koji je 2003. pred Tribunalom u Haagu priznao krivicu za zločine u Srebrenici i osuđen na 20 godina zatvora, rekao je da je 12. jula 1995. Vujadina Popovića upitao šta će se dogoditi sa bošnjačkim stanovništvom Srebrenice koje se prethodnog dana, pred srpskom vojskom, sklonilo u blizinu baze UNPROFOR-a u Potočarima.

“Popović mi je rekao da će žene i djeca biti prebačeni u Kladanj, a da će vojno sposobni muškarci biti odvojeni… Pitao sam šta će s njima biti, a Popović je, u svom maniru, rekao: ‘Balije sve treba pobiti’”, izjavio je Nikolić.

Popović, nekadašnji načelnik za bezbjednost Drinskog korpusa VRS-a, prošle godine je nepravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici.  

Haško tužilaštvo tereti Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske i vrhovnog komandanta VRS-a, za genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i progon hiljada žena i djece iz Srebrenice. Karadžić je optužen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim artiljerijskim i snajperskim napadima i uzimanje pripadnika mirovne misije Ujedinjenih nacija (UN) za taoce.

Prema kazivanju Nikolića, razgovor sa Popovićem se odvijao ispred hotela “Fontana” u Bratuncu, neposredno prije sastanka komandanta VRS-a Ratka Mladića sa oficirima Holandskog bataljona UNPROFOR-a i predstavnicima srebreničkih Bošnjaka, na kojem je, kako mu je rečeno, dogovoreno da počne prebacivanje bošnjačkog stanovništva u Kladanj.

“Nakon što je Popović rekao da sve muslimane treba pobiti, pomenuli smo dva mjesta gdje se oni mogu pobiti – Ciglanu i rudnik Sase. Poslije sam saznao da su neki oficiri išli da se raspituju na Ciglani o mogućem mjestu egzekucije. Na kraju, tamo niko nije bio ubijen”, izjavio je Nikolić.

On je dodao da je isprva iz Popovićevih riječi shvatio da će biti izdvojeni samo bošnjački muškarci koji su osumnjičeni za ratne zločine, ali mu je 12. jula 1995. godine u Potočarima “postalo jasno da se sprema neko zlo”.  

“Prilikom odvajanja od žena i djece, muškarce su maltretirali, oduzimali im lične stvari, torbe – koje su bacali na jednu gomilu – narukvice, prstenje, satove… i zatim ih zatvarali u kuće. Udarali su ih puškama i nogama i vrijeđali… Sve sam to vidio svojim očima”, rekao je Nikolić.

Toga dana, u Potočarima je, kako je precizirao, vidio brojne visoke oficire VRS-a, predvođene generalom Mladićem.

Mladić trenutno očekuje početak suđenja pred Haškim tribunalom za genocid u Srebrenici i druge zločine u BiH.

Nikolić je rekao i da je 11. jula 1995. godine jedinica Bratunačke brigade VRS-a otvorila artiljerijsku vatru na kolonu od više hiljada Bošnjaka iz Srebrenice na putu ka Potočarima. U tim napadima, dodao je svjedok, bilo je mrtvih i ranjenih.

Svjedočenje Momira Nikolića na suđenju Karadžiću biće nastavljeno u utorak, 14. februara 2012.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%