Vijesti

Još jedna uvreda muslimanskih svetinja: NOVINARSTVO SA DEPOnije

SuadKaramustafic

Rjecnik Bošnjaka je rjecnik behara, ljepote, razumijevanja, sevdaha, oprosta, merhameta, pravednosti… (Fatmir Alispahic) i zbog te cinjenice necemo sebi dozvoliti da kroz ovu sramnu uvredu muslimanskih vrijednosti prve kategorije posmatramo sve kolege sa Depoa, nego cemo se, uz urednika koji je dozvolio objavljivanje teksta tj. naslova, usresrediti na njegovog autora, novinara inicijala M. D.

 

 

Baš ovih dana, kada je, uz stare dobropoznate razloge, mnogim muslimanima još više omrzla Coca-Cola, jer je svjetskoj javnosti obznanjena strogo cuvana tajna njenog pripravljanja po kojoj je ona, navodno, sadržavala tj. sadržava, izmedju ostalog, ekstrakt koke i odredjeni postotak alkohola, neko se dosjetio da baš nju, Coca-Colu dakle, uporedi sa, Boze oprosti, krunom Bozijeg stavaranja – poslanikom Muhammedom a. s.

Copy – Paste

Web portal Depo.ba u utorak, 15. februara 2011. godine, pod krinkom obavještavanja javnosti o medijskom projektu „Osoba koju vrijedi upoznati“, ciju realizaciju potpisuje Centra za edukaciju i istraživanje „Nahla“, u okviru kojega je snimljeno i javnosti predstavljeno šest spotova što govore o vrlinama posljednjeg Bozijeg poslanika Muhammeda a. s., donio je tekst sa uzasnim naslovom. Bez da želimo zvucati pateticno, da bi smo vam prenijeli ovu gnusnu uvredu koristi?emo opciju Copy – Paste, žele?i tako, i na simbolican nacin, da izrazimo gnušanje nad ovakom recenicom recenicu kolega sa portala Depo.ba. Naslov glasi. Citiramo: “KAMPANJA KOJU VRIJEDI UPOZNATI: Poslanik Muhammed a.s. kao Coca-Cola” – kraj citata.

Iza zavjese

Kako je to lijepo rekao bh. novinar i publicista, dopisnik RNR, cijenjeni kolega Fatmir Alispahic, rjecnik Bošnjaka je rjecnik behara, ljepote, razumijevanja, sevdaha, oprosta, merhameta, pravednosti… i zbog te cinjenice necemo sebi dozvoliti da kroz ovu sramnu uvredu muslimanskih vrijednosti prve kategorije posmatramo sve kolege sa Depoa, nego cemo se, uz urednika koji je dozvolio objavljivanje teksta tj. naslova, usresrediti na njegovog autora, novinara inicijala M. D.

M. D., jasno se to vidi, ne samo iz naslova “Poslanik Muhammed a.s. kao Coca-Cola”, nego iz cjelokupnog teksta, htio je kritikovati, kako on to nepravilno definiše, reklamiranje vrlina Pajgambera sugerirajuci kako je medijsko djelovanje na javnost imanentno samo za razne trzišne i ostale brendove kao što je Coca-Cola. Zašto malocas rekosmo da je “reklamiranje” nepravilna definicija tj. opis Nahline kampanje? Zato što se pojam “reklamiranje” veze uz pojam medijske aktivnosti u svrhu ostvarivanja profita ili slicnih vrsta koristi. Suvišno je govoriti kako kampanja upoznavanja javnosti sa likom i djelom Posljednjeg Bozijeg poslanika ne nosi nikakvu korist za njene nosioce. Kroz ovu, naizgled bezazlenu jezicku rokadu – “reklamiranje” umjesto “kampanja”, M. D. je htio opravdati svoj stav kojeg je imenovao pomenutim naslovom. Valjda je kolega novinar mišljenja da Muhammed a. s., najbitnija licnost svih vremena, ne samo po islamskom poimanju, nego i po stavovima mnogih nemuslimanskih mislilaca raznih profila, ne treba da bude pliblizen ostatku svjetske javnosti, ostajuci, sa svim svojim mnogobrojnim svevremenskim vrlinama, iza zavjese, što neobaviještenosti, što nerazumijevanja i predrasuda koju su, a i trenutno to cine, navukli umovi i potezi kao ovaj zurnaliste inicijala M. D. Po njegovoj logici: proizvod koji najvjerovatnije sadrži ekstrakt koke i alkohol, koji stvara ovisnost, koji je sa nutricionistickog aspekta aspolutno bezvrijedan, kojeg bi, npr., naši napici od smreke ili zohve namašili u svim objektivnim usporednim analizama, Coca-Cola dakle… – po njemu ona treba da se promoviše, odnosno, informacija o njoj treba dospjeti u svaki kutak svijeta,  a saznanje o svjetlosti zvanoj Muhammed a. s. treba da ostane samo u islamskom korpusu, kao u nekoj poluilegali! Cudna i ruzna neka logika. Baš kao sa neke DEPOnije.

To ni Ismet Dizdarevic ne objasni

Teško je cak i psiholozima profesionalcima otkriti koji je to poriv natjerao zurnalistu sa Depoa da uz blagoslov nepoznatog nam urednika, ispali ovo djule u dušu svih muslimana svijeta, ne samo bosanskih. Da li je to trik kako bi svoj tekst u?inio intrigantnijim tj. citanijim, a portal posjecenijim ili, možda, zbog potrebe da uvrijedi, slijedeci svjetski trend kojeg su promovisali danski karikaturisti i holandjanin Geert Wilders, neku od muslimanskih svetinja, teško je dokuciti. Štagod da je od ovo dvoje, ili možda nešto trece, pokušaj penjanja u novinarske visine gaze?i preko svetinja i osjecanja muslimana, rezultirao je sunovratom u ponor nenovinarskog, neljudskog, nemoralnog.

Autor: Suad Karamustafic