Share

Obamina “zvijer” je tenk prerušen u automobil

FOTO: Agencije

Obamina "zvijer" je tenk prerušen u automobil

Američki predsjednik Barack Obama voziće se po Jerusalemu u “pokretnoj tvrđavi” i oko 5.000 policajaca brinuće se o njegovoj bezbjednosti.

Njegov bezbjednosni tim nema namjeru da rizikuje i zato je odabrano vozilo nazvano “zvijer”, za koje izraelski dopisnik iz Vašingtona kaže da je zapravo tenk prerušen u automobil, tvrđavu na točkovima.

Obama stiže u historijsku posjetu Izraelu u podne u srijedu 21. marta, gdje će boraviti 48 sati. U Obaminom konvoju biće dva vozila od kojih svako košta 300.000 dolara. U konvoju će biti ogromna pratnja uniformisanih i neuniformisanih bezbjednjaka.

“Zvijer” je najnovija i najznačajnija promjena u predsjedničkoj bezbjedonosnoj proceduri i predstavljena je na prvoj Obaminoj inauguraciji 2008. godine, kada je on rekao da liči na avion tipa “boeing”. Vozilo je, između ostalog, zaštićeno od hemijskog i biološkog oružja, prozori su otporni na metke, a vrata napravljena od čelika, aluminijuma, titana i porcelana da štite od eksploziva podmetnutog na putu i raketne vatre.

Gume mogu da funkcionišu i kada se probuše, a u prtljažniku su boce s kiseonikom. Američka tajna služba simulirala je razne prijetnje, počev od pokušaja atentata do opštih nereda. Policijski brigadni general Nisim Mor, zadužen za operacije, kazao je da pripreme traju više od mjesec dana i da nema prostora za grešku.

Po dolasku na izraelski međunarodni aerodrom Ben-Gurion kraj Tel Aviva, Obama će u Jerusalem stići u predsjedničkom helikopteru, najprije na sastanak s predsjednikom Izraela Šimonom Peresom. To su, inače, helikopteri kojima leti iz Bijele kuće u Camp David ili do predsjedničkog aviona. Svi su opremljeni protivraketnim napravama.

Istog dana Obama će se sastati i s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. U četvrtak 21. marta putuje u Ramalu na Zapadnu obalu da razgovora s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, a potom drži govor u Jerusalemu.

U petak, prije nego što otputuje, obići će Memorijalni centar holokausta Jad Vašem u Jerusalimu i Crkvu Hristovog rođenja u Vitlejemu. Izraelski mediji podsećaju na ono što se dogodilo u Iraku, kada je Obaminog prethodnika, američkog predsjednika Džordža Buša Jr., lokalni novinar gađao cipelom.

Komentari