Share

Obilježavanje Svjetskog dana osoba s Down sindromom

Prvog dana kalendarskog proljeća 21.3. obilježava se Svjetski dan osoba s Down sindromom, budući da one imaju trostruki 21. kromosom. U Mostaru je ovaj dan obilježen predstavljanjem slikovnice Kresivo Hansa Kristijana Andersena, za koju su ilustracije radili članovi Udruge za Down sindrom iz Mostara. Ova udruga se već pozicionirala kao svojevrsni mostarski umjetnički projekt, budući da je ovo čak treći likovni uradak ozbiljnijeg karaktera koji su predstavili javnosti posljednjih godina.

Osobe s Down sindromom karakterizira da imaju dodatni 21. kromozom, ali slikovito rečeno, to im daje i više ljubavi nego nama ostalima, što ih čini posebno senzibilnima u umjetnosti.

Darija Delić, kao najzrelija članica, u jednu je ruku glasnogovornica Udruge za Down sindrom Mostar.

“Mi smo radili priču Hansa Christiana Andresena u kojoj je i sam autor priče. Nama je drago da svi došli u ovolikom broju da nas podrže i da otvorimo ovu izložbu”, rekla je Delić.

Slikovnica nije nastala preko noći i nije prvi projekt Udruge za Down sindrom Mostar. Naime, štićenici redovito rade umjetničke radionice i ovo je tek jedan od njihovih najozbiljnijih projekata. Prelistate li slikovnicu Kresivo, teško ćete zaključiti da je rezultat jednog ovakvog projekta jer izgleda dotjerano i nadahnuto poput bilo koje druge.

Akademski kipar Dalibor Nikolić, voditelj likovne radionice.

“O radu i iskustvima naše suradnje najbolje vam govori činjenica da me oni stalno pitaju ‘Dala, kad će opet radionica?’ jer ovo je već treći put da mi u javnost izlazimo s proizvodom koji je respektabilne umjetničke vrijednosti. I ova socijalna dimenzija, mogu slobodno reći da mi je na ponos što sam iz Mostara jer mnoge veće sredine ne rade to na ovakav način”, kazao je Nikolić.

Na predstavljanju slikovnice Kresivo bili su brojni ponosni roditelji. Igor Ledić aktivist je u borbi za društvenu inkluziju osoba s posebnim potrebama, a danas je govorio kao roditelj vrijednog dječaka iz trećeg razreda Treće osnovne škole u Mostaru, koji, usput rečeno, ima i Downa.

“Ono što mene najviše boli je nebriga i nedovoljna podrška odgovornih institucija prema ovim osobama. Smatram da ovim osobama moraju pružiti više mogućnosti. Od početka pandemije, primjerice, mi u Udruzi nismo dobili niti jednu maskicu, niti jednu kap dezinfekcijskih sredstava”, istakao je Ledić.

Nove likovne projekte ove posebno nadarene umjetničke radionice možemo očekivati vrlo skoro, budući da njihov rad podržava sve više domaćih javnih i kulturnih institucija.

Komentari