play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Obustavljena istraga protiv Mithata Novalića

today20. Aprila 2011.

Background
share close

Bivši osumnjičenik najavio da će tužiti državu BiH, jer je nevin proveo u pritvoru šest mjeseci • Raniji istražni organi su uništili istragu

Tužilaštvo BiH donijelo je 15. aprila naredbu o obustavi istrage protiv ratnog zamjenika komandira Specijalne jedinice “Akrepi” Armije RBiH Mithata Novalića zvanog Mito iz Konjica, osumnjičenog u poznatom slučaju “Repovci”, saznaje “Dnevni avaz”.

Probijen rok

Novalića je, podsjetimo, Tužilaštvo BiH sumnjičilo da je učestvovao u ubistvu devet pripadnika Armije RBiH 12. jula 1992. godine na regionalnom putu Repovci – Bradina, u rejonu Dugo Selo. On je u to vrijeme bio pripadnik HVO-a, čija mu je komanda, navodno, 1993. godine omogućila da napusti BiH kada je otišao u Njemačku. Uhapšen je 28. decembra 2005. godine, a u pritvoru je bio do polovine juna 2006. godine, kada je pušten da se brani sa slobode.

Odluku o obustavi istrage donijela je zamjenica glavnog državnog tužioca i šefica Posebnog odjela za ratne zločine Vesna Budimir, a potvrdio je kolegij državnih tužilaca. Time je potvrđeno i pisanje “Dnevnog avaza” iz septembra prošle godine, kada smo najavili mogućnost obustave istrage u ovom slučaju.

Kako je objasnila tužiteljica Budimir, istraga se obustavlja jer nije nađeno dovoljno dokaza da je Novalić počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Najprije je, naime, Ustavni sud BiH naredio Tužilaštvu BiH da preduzme mjere i radnje čiji bi cilj bio okončanje istrage protiv Novalića. Državni tužioci su se obavezali da će istragu završiti u roku od četiri mjeseca od donošenja odluke Ustavnog suda, tj. počevši od 27. januara ove godine.

S obzirom na to da Tužilaštvo BiH, “zbog postojanja objektivnih okolnosti”, nije bilo u mogućnosti okončati istragu u ovom vremenskom roku, ona je, na koncu, obustavljena.

Izjava kriminalca

Novalićev advokat Kadrija Kolić ističe da je njegov branjenik nevin proveo u pritvoru šest mjeseci i to samo na “osnovu izjave jednog konjičkog kriminalca i falsificiranog nalaza jednog doktora sudske medicine”. Najavio je da će pokrenuti postupak protiv države BiH radi naknade štete Novaliću.

– Moje je mišljenje da se u ovom slučaju ne radi o djelu koje se može kvalificirati kao ratni zločin i da Državno tužilaštvo, a ni bilo koje drugo tužilaštvo, ne može otkriti počinioce ovog ubistva iz razloga što su raniji istražni organi uništili istragu i zato što se pokušalo falsificiranje dokaza prema Novaliću – tvrdi Kolić.

Zakletva na grobovima

Članovi porodica ubijenih vojnika Armije RBiH ranije su za naš list kazali kako njih interesira samo istina i da je dobro da se Novalić pusti na slobodu ako stvarno nema dokaza da je odgovoran za taj zločin. Istakli su da su se zakleli na grobovima svojih najmilijih da će, dok su živi, tražiti istinu i pravdu.

Autor

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%