play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Otkrivene najmračnije tajne CIA

today7. Marta 2017. 3

Background
share close

Stranica WikiLeaks ponovo je uzdramala planetu, objavivši novi set tajnih dokumenata CIA.

Ovi dokumenti predstavljaju najveće curenje obavještajnih tajni u historiji SAD, a objavljeno je ukupno 8.761 fajlova kodnog naziva “Vault 7”.

Ovi dokumenti predstavljaju veći skandal od onog koji je izazvao Edward Snowden, kada je otkrio tajne američke agencije NSA.

U dokumentima se nalazi sve i svašta, a poseban je akcent bačen na prisluškivanje i likvidacije.

Tako Wikileaks navodi da je CIA, u saradnji s britanskom obavještajnom službom MI6 napravila virus, koji napada televizore Samsung. Virus Samsung televizore tada pretvara u uređaje za prisluškivanje i praćenje, pa tako CIA i MI6 mogu nesmetano kontrolirati javnost.

Nakon što je razvijen virus za Samsung televizore, slično je napravljeno i za Android uređaje, iPhone, PlayStation… tako da je CIA praktično napravila mikrofone od većine uređaja koje ljudi nose sa sobom ili ih imaju u kući.

Osim toga, u dokumentima je otkriveno kako je CIA na neobjašnjen način uspjela napraviti program, koji napada automobile i kamione. S ovim virusom moguće je upravljati vozilom na daljinski, odnosno izazvati saobraćajnu nesreću na daljinu.

Wikileaks podsjeća da su pojedine slavne ličnosti i političari “misteriozno ginuli u saobraćajnim nesrećama, kao što su princeza Diana i lider austrijske neo-nacističke stranke Jorg Heider.

Međutim, kako tvrdi Wikileaks na osnovu hakiranih dokumenata, CIA se i sama nalazi u velikom problemu.

Naime, iz sjedišta CIA nestao je kompletan program “Year Zero”.

U ovom projektu bio je sadržan kompletan hakerski program CIA, cijeli arsenal raznih virusa i malwarea, a ono što je zabrinjavajuće jeste da niko ne zna gdje je “Year Zero” nestao.

Written by: Zlatko Gojkovic

Rate it
0%