play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Kategorije Vijesti

Otvorena izložba “Gdje je?“ povodom Međunarodnog dana nestalih

today26. Augusta 2021. 8

Background
share close

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestalih, 30. augusta, večeras je u prostorijama kino dvorane u zgradi Društva Crvenog krsta/križa BiH u Sarajevu otvorena izložba pod nazivom “Gdje je?”.

Međunarodni komitet crvenog krsta/križa (MKCK) realizuje izložbu „Gdje je?“ kojom nastoji izgraditi svojevrstan spomenik posvećen svim osobama nestalim tokom sukoba u Bosni i Hercegovini, jer trenutno jedan takav memorijal ne postoji.

Također, cilj izložbe je skrenuti pažnju javnosti na problem nedostatka informacija o lokacijama potencijalnih grobnica, što trenutno predstavlja najveću prepreku pronalaženju nestalih osoba.

Elmir Camić, šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa u BiH, izjavio je tim povodom da je Međunarodni komitet Crvenog krsta kao organizator ove izložbe od samog početka uključen u proces traženja nestalih osoba u BiH.

“Posebnu pažnju obraćamo potrebama porodica nestalih osoba. Oni samo žele saznati gdje su njihovi najmiliji i zato smo u saradnji s drugim akterima organizovali i ovu izložbu kako bi podigli svijest javnosti i vlasti o potrebama tih porodica koje su često zaboravljene, kako bi pozvali svakog koji ima bilo kakvu informaciju o nestalim osobama, o tome gdje bi se mogli nalaziti, da tu informaciju podijeli“, kazao je Camić.

Željko Stanić, član Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH, istakao je da je vrlo važno da svi koji imaju bilo kakve informacije o lokacijama nestalih osoba da ih podijele sa relevantnim ustanovama.

“Još jednom bih zamolio sve osobe koje znaju nešto o pojedinačnim i masovnim grobnicama da se obrate institucijama vlasti, udruženjima i obiteljima nestalih osoba, da nas upute na mjesta koja još nisu otkrivena, da na taj način možemo sahraniti naše najmilije i odati im počast“, rekao je.

Kako je kazao Nikola Perišić, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe, u BiH se trenutno traga za 7.604 nestala lica.

“To je svaka priča za sebe. Svaka priča koja nije ispričana sve do momenta dok porodice ne dobiju posmrtne ostatke da ih sahrane na dostojanstven način i da nađu svoj smiraj“, kazao je Perišić.

Kreator koncepta izložbe „Gdje je?“ Adis Hukanović izjavio je da je prostor izložbe tišina.

“Tišina simbolizuje nedostatak informacija o nestalim osobama ali jezik kojim izložba govori je empatija i suosjećanje koje nas poziva da stanemo barem jednu minutu i pokušamo da zamislimo jedan život osobe čije ime vidimo. Ovdje imamo 7.603 imena. To su verifikovane nestale osobe u trenutku kada smo dobili spisak. Međutim, to se mijenja iz dana u dan. Dio izložbe je projekcija svakog imena po minutu tako da će nam trebati pet dana, šest sati i 45 minuta da projektujemo svako ime po minutu“, rekao je Hukanović.

Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati u periodu od 25.- 29. augusta.

Tokom Međunarodnog dana nestalih (30. august), izložba će biti postavljena na Španskom trgu u Mostaru u sklopu obilježavanja koje organizuje Savjetodavni odbor Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Više od 25 godina nakon završetka sukoba u BiH, porodice 7.600 osoba koje se još uvijek vode kao nestale ne znaju šta se dogodilo njihovim najmilijima. Godinama unazad, MKCK Međunarodni dan nestalih osoba obilježava kampanjom „Gdje je?“, na taj način skrećući pažnju javnosti na specifičnu situaciju u kojoj se nalaze porodice nestalih, kojima su neophodne tačne informacije o sudbini njihovih najmilijih kako bi pronašle mir i/ili ih dostojanstveno sahranile.

Kampanja je prepoznata i usvojena od strane porodica širom Bosne i Hercegovine i koju je u 2020. godini podržalo preko 30 udruženja porodica nestalih učešćem u videu kreiranom u sklopu kampanje.

Kreator koncepta izložbe „Gdje je?“ je Adis Hukanović, a postavka je relizovana uz punu podršku Instituta za nestale osobe u Bosni i Hercegovini i Društva Crvenog krsta/križa BiH.

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%