Share

Ovo je kruna, ne samo moje igračke i trenerske karijere

Ovo je kruna, ne samo moje igračke i trenerske karijere, već da tako kažem i životne misije, istakao je u prvoj reakciji za Anadoliju Mehmed Baždarević, novi selektor fudbalske „A“ reprezentacije Bosne i Hercegovine.

 

„Čekaj, da li je to sigurno? Gotovo!? Zaista, selektor sam?”, pitao je Baždarević novinara Anadolije, a nakon što je dobio potvrdan odgovor, drhtavim glasom punim uzbuđenja naglasio je:

„Znači mi to puno, puno…Selektor sam svoje zemlje. To je, kako sam već rekao, vrhunac svega.U istom momentu izbor za selektora znači i puno obaveza. Treba odmah biti 100, ma 200 posto spreman da se krene na posao, da se što prije naprave neke stvari i što spremnije dočekamo narednu utakmica.Sa druge strane, treba nam dobra atmosfera, ali ne i euforija. Još jednom kažem, trenutno sam uzbuđen, jer mi je izuzetna čast što sam postao selektor BiH”.

Baždarević je rekao i da će opravdati povjerenje članova Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH koji su ga na današnjoj sjednici u Trening kampu N/FS BiH u Zenici izabrali za selektora.

„Nema filozofije puno.Rad i samo rad. Ne smije se ništa prepustiti slučaju.Veliki posao je pred svima nama, mojim stručnim štabom, ljudima koji će raditi u i oko reprezentacije, navijačima, vas medija… Treba nam dobra atmosfera, a kada imamo atmosferu onda imamo i odlične rezultate”, kazao je Baždarević.

Upitan može li se BiH i pored lošeg starta u kvalifikacijama za EURO 2016 (dva boda iz četiri kola u grupi „B”), ipak, plasirati na šampionat u Francusku, nasljednik Safeta Sušića na bh. klupi, odgovorio je:

„Naravno da možemo i morali bi to uraditi.No, trebat će nam puno pobjeda i bit će teško, ali vjerujem u naš državni tim”. Baždarević kaže i da još nije razgovarao o saradnicima u stručnom štabu.Ističe, da će to učiniti u narednim danima.

Biografija

Mehmed Baždarević, rođen je 28. septembra 1960. godine u Višegradu (BiH). U igračkoj karijeri bio je proslavljeni fudbalski reprezentativac bivše SFR Jugoslavije, za koju je igrao od kadetske do seniorske selekcije.Nastupao je i za selekciju BiH na kraju karijere. Trener je posao 2003. kada je preuzeo Istres sa kojim je ušao u Prvu ligu Francuske.Isti pothvat napravio je i sa Grenobleom 2010. Između ostalih, bio je trener i Sochauxa u kojem je imao zapaženu i igračku rolu. Za ovaj tim odigrao je 308 mečeva, u devet sezona kao vezni igrač postigavši 20 golova. Ponikao je u sarajevskom Željezničaru za koji je igrao u 229 mečeva (22 gola) i sa kojima je u sezoni 1984/85 izborio plasman u polufinale Kupa UEFA (današnja Evropa lige).

Komentari