Share

Picasso, osobni portret

< !DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

Picasso, osobni portret
 
Naziv je 4000 djela posvecenom cuvenom spanjolskom slikarskom geniju, izcezlom prije cetiri desetljeca. Djelo od 320 strana i 150 ilustracija, izdato kod pariske kuce “Albin Michel’, ima jednu posebnost : napisao ga je Olivier Widmaer Picasso, unuk najcuvenijeg slikara 20 stoljeca.
Danas 50 godisnjak, stalozeni pravnik sto je diplomirao masters iz poslovnog prava i treci stupanj o autorskim pravima je kao i sestra Diana, naslijednik Picassove kcerke Maye, rodjene 1935 godine u izvanbracnoj zajednici sa tada 17 godisnjom, Marie-Therese Walter.
“Cesto ga je spominjala, nazivajuci ga “tata”. Pricala je sestri i meni o vaznim periodima djedovog postojanja : posebno ratnom periodu u centru Pariza! Maya je upoznala i druge, oceve ljubavi : porijeklom Zagrepcanku Henriette Markovic, poznatiju kao Dora Maar, Jacqueline Roque, Francoise Gilot…Moja majka je imala posebno mjesto u Picassovom zivotu i od nje sam maslijedio Slobodan duh prema umjetnosti, ponekad smatran posebnom ludosti’-istice autor.
Rodjeni Marsejac, Olivier Picasso objasnjava da je slavno obiteljsko ime naslijedio po zenskoj strani djedove obitelji. Pablo se prezivao Ruiz ali je Picasso bilo prezime njegove majke pa 1901 godine, postalo slikarev zvanicni potpis. 
“Uistinu sam djeda otkrio na dan njegove smrti, 1973 godine- sjeca se Olivier, koji mu neobicno slici. Razumio sam da je bio netko poseban, i da je na svima onima koji su ga susreli, ostavio neizbrisiv trag. Slusao sam komentare : “To je komunist ali milijarder”!”On je kao historija umjetnosti ali i slikar moderniteta” ili “Koliko zena, obitelj se neprestalno nadopunjava”! Zivio sam okruzen platnima  koje sam smatrao jako uobicajenim  dijelom namjestaja i mojom svakidasnjicom. Baka Marie-Therese je od njega dobila nebrojen broj platna, skulptura, pisama”.
 
 
picassoportrait
             Dinastija se razisla
 
Zato  nije cudno sto je unuk i uspjesan producent emisija “Prvi koraci”, prikazanih 2007 godine na programu televizije France 5, kao i jako gledan sadrzaj “Umjetnost po svaku cijenu” , emitiran na drugom  kanalu galske drzavne televizije, prije dvije godine. Olivier Widmaer Picasso je producent i dokumentarnog filma “Picasso, inventar jednog postojanja”, sto ce se na proljece projicirati na programu europske, kulturne televizije “Arte”.
S ostalim, zivim  naslijednicima : tetom Palomom i ujakom Claudeom, iz djedove veze sa Francoise Gilot je u bliskim odnosima, isto kao i Paulovom djecom Marinom i Bernardom. Oni su, takodjer, unuci i Olge, prve slikareve supruge. Nakon raspodjele nasljedstva 1980 godine, svatko je krenuo svojim pravcem : Paloma Picasso kreira nakit i mirise u Americi, Claude je dugo putovao i bio uspjesan fotograf a dans posjeduje u Parizu i New Yorku tvrtku “Picasso Administration”, dok je Marina otisla u Svicarsku. Bernard je bio samo “naslijednik”,  pa ostvario sretan brak sa danasnjom suprugom Almine Rech, te su oformili  humanitarno-umjetnicko udruzenje.
Dinastija Picasso je postala kao i svaka druga, dok njezina nesvakidasnja, burna proslost ne prestaje biti izvor razlicitih zanimanja i nadahnuca.
 

Komentari