Share

Plava Noć

Dugo  vremena sam se pitao i razmišljao, daleko od onoga što je cijeli zivot tako blizu bilo, a više nije – zašto nema organizovanog djelovanja Manijaka (navijaca FK “Zeljeznicar”) na području Sjeverne Amerike?

Toliko ljudi poznajem i svjestan sam da vole i žive za “Željezničar”! Znam da pomažu, raspituju se, raduju se pobjedama i tuguju s neuspjesima i još uvijek plavo srce kuca u njima. Prije nekoliko mijeseci saznadoh da postoji! Tu su i rade. Rade u sjeni, nečujno i bas sve ono što sam se pitao na početku ovoga teksta: pomazu, druže se i najbitnije žive “Željezničar”!

Manijaci-USA/Canada su grupa zaljubljenika koji žive na prostoru USA i Canada. Nastali su u februaru 2017. na inicijativu dvojice momaka koji su krenuli s legendarnog org-a do FB grupe. Osnivaju zatvorenu FB grupu i počinju dodavati jednog po jednog prijatelja, a onda ovi svoje i tako do cifre od preko 300 aktivnih članova, koliko broje danas. Cilj je bio uvezati Manijake na ovome prostoru, s tendencijom lakšeg i efikasnijeg dijelovanja  prilikom akcija pomoći Klubu, grupi ili bilo kome, kome je pomoć potrebna.

Druga stvar na koju je stavljen akcenat je upoznavanje i druženje samih članova grupe. Živjeti u tuđoj zemlji nije lahko i Manijaci ne žele zaboraviti odakle su i ko su. Akcije, koje su organizirane za manje od dvije godine postojanja, su najbolji pokazatelji da je prvi cilj u potpunosti uspio, a druženja širom USA i Kanade pokazuju da je i drugi cilj postignut.

Prvih 10 mijeseci djelovanja nisu radili nikakve akcije jer nisu željeli da bude preagresivno. Rad grupe je bio fokusiran na upoznavanje članova i formiranje  temelja grupe. Onda je počeo pravi rad. Od januara ove godine pa do danas Manijaci USA-Kanada su utrošili  između 9 i 10 hiljada dolara u razne akcije pomoći klubu, jezgru TM i kako oni kažu 1921TV, na koju su posebno emotivni i ponosni. Naravno, bilo je tu i nekoliko akcija unutar grupe, za nabavki i kupovinu navijackih salova i majica.

Treba napomenuti da sve što rade je na volonterskoj osnovi.

Manijaci privode kraju papirologiju za legalno registrovanje Udruženja, što nikako nije mali i jednostavan proces u USA. Poslije toga, kažu, imaju u planu nekoliko akcija za koje su već obezbjedjena sredstva, a na kojim, kako kažu, već duže vrijeme rade. Ovih dana Manijaci, tačnije 6. Oktobra, 2018. organiziraju veliki dernek i druženje u Cikagu, pod nazivom “Plava Noc” i očekuje se da ova noc bude za pamcenje! Manijaci u Cikago dolaze iz svih gradova USA i Kanade, na “Plavu Noć” koja se ne propušta.

Ova “utakmica” u kojoj ce se boriti sa svojim mogucnostima, zeljama, ljubavi za plavim timom, biće  održana u Klubu “Piccolo”, a za dobru svirku I vatrenu zabavu zadužen je “Urban Band” iz Cikaga.

Ovom prilikom poželimo našim plavim momcima i djevojkama još dugo godina uspješnog rada, akcija i druzenja.

Živite “Željezničar “ i dalje, a mi ćemo doći da uveličamo vašu plavu noć!

 

Jednom “Željezničar”, uvijek “Željo”!

N.K.

Komentari