play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Podijeljenja mišljenja poslanika o donošenju Zakona o matičnom broju

today18. Jula 2013. 6

share close

< !DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

http://static.oslobodjenje.ba/css/grab.png) 8 8, move;”>

Foto: Šaban SULTANOVIĆ

 
Foto: Šaban SULTANOVIĆ

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH Anto Domazet kazao je da su usvajanjem Prijedloga izmjena Zakona o JMBG, kao i ostalih zakona iz seta identifikacionih dokumenata, ostvareni veliki koraci ka reintegraciji BiH.

“Mi nemamo entitetski matični broj, imamo, kao što smo i ranije imali, državni JMBG”, kazao je Domazet.

Prema njegovim riječima, tehničko je pitanje to da li će registraciona područja prelaziti entitetske granice, na čemu je opozicija zamjerila.

Poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić rekao je da svi zakoni o kojima se danas govorilo postoje, država ih nije danas dobila, nego se mijenjaju.

“Razlozi za promjenu nekih zakona su odluke Ustavnog suda BiH. Kada je riječ o JMBG, apsolutno nikakvog pravnog uporišta niti imperativa nije bilo da se registraciona područja mijenjaju. Dakle, niti Ustav niti Izborni zakon BiH imperativno ne nalažu da registraciona područja prate izborne jedinice”, kazao je Belkić.

Prema njegovim riječima, namjere su da se razdvoje ljudi po entitetskoj liniji zbog čega su poslanici SBiH danas glasali protiv.

Poslanik Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović rekao je da SDA nije promijenila mišljenje, nego je od početka pa do kraja zastupala stanovište da treba implementirati presudu Ustavnog suda, što znači samo promijeniti nazive nekoliko općina u RS-u.

“Mi nikada nismo pristajali da se promijene registracijska područja koja prelaze međuentitetsku liniju po važećem zakonu”, kazao je Džaferović.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o JMBG koji je jučer utvrdilo Vijeće ministara BiH i uputilo u parlamentarnu proceduru predviđa da Federacija ima pet registracionih područja, Republika Srpska tri, a jedno područje je Distrikt Brčko.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%