Share

POJEDINI ČLANOVI CIK-A POKUŠAVAJU SUSPENDOVATI USTAV

Građani Bosne i Hercegovine primorani su da se brane od produbljivanja diskriminacije koja ima za cilj suspendovanje Ustava koji ionako u sebi sadrži niz diskriminirajućih elemenata. Međutim, i takav Ustav dužni smo braniti, jer je to preduslov opstojnosti države i nade da će BiH jednog dana biti normalna građanska država u kojoj etnička pripadnost neće biti ni privilegija ni prepreka bilo kojem građaninu BiH, kazao je danas novoizabrani član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Bilo kakva ravnodušnost u pogledu navedenih stvari može jedino značiti odustajanje od države i izdaju svih onih koji su položili živote za državu Bosnu i Hercegovinu, navodi se u danas objavljenom saopštenju.

Komšić je rekao da su snage koje su branile državu BiH, branile i međunarodni poredak, jer je Bosna i Hercegovina 22. maja 1992.godine primljena u Ujedinjene nacije.

“Danas 23. godine nakon toga, u osvit godišnjice potpisivanja Dejtona, iste one snage koje su se tada pobunile protiv države i međunarodnog poretka, kroz institucije Bosne i Hercegovine ponovo pokušavaju da suspendiraju Ustav, kroz djelovanje pojedinih članova CIK-a. Obaveza nas građana BiH jeste da se na demokratski način tome suprostavimo”, rekao je Komšić.

“Ne možemo očekivati od bilo koga drugog da stane u odbranu Ustava negoli od samih sebe. Bilo kakvo prepuštanje slučaju, prepuštanje apatiji i ravnodušnosti, imat će za posljedicu ne samo legalizaciju nego i promociju ratnih ciljeva genocida, etničkog čišćenja i Udruženog zločinačkog poduhvata”, kazao je Komšić.

Dio bh.vlasti nastoji produbiti diskriminaciju putem institucija BiH

Zbog nužno potrebnog mira, građani Bosne i Hercegovine su prije dvadeset i tri godine, uslijed činjenja genocida i etničkog čišćenja nad njima, morali pristati na ogromne ustupke kako bi sačuvali državno – pravni okvir Bosne i Hercegovine, dodaje se u Komšićevom saopštenju.

“Morali smo, usljed zvjerstava koje su počinili oni koji su napadali državu i cjelokupni međunarodni poredak, da pristanemo na niz koncesija koje su dovele do nejednakopravnog položaja svih građana Bosne i Hercegovine. Godinama poslije, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu svojim presudama izričito je ukazao na pogubnost tih koncesija nalažući domaćim vlastima da otklone diskriminaciju i nejednakopravan status svih građana Bosne i Hercegovine. Domaće vlasti ne samo da nisu otklonile postojeću diskriminaciju nego dobar dio tih vlasti postojeću diskriminaciju nastoji produbiti upravo putem institucija Bosne i Hercegovine”, zaključio je Komšić.

Komentari