play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Kategorije Vijesti

Pred EU je izbor – podrška međunarodnim institucijama ili Izraelu

today24. Maja 2024. 8

Background
share close

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da će EU morati da izabere između poštovanja međunarodnih institucija ili Izraela.

Borelj je to izjavio povodom današnje naredbe Međunarodnog suda pravde Izraelu da obustavi svoju opreaciju u Rafi na jugu Pojasa Gaze.

“Šta će biti naš odgovor na presudu Međunarodnog suda prave? Moraćemo da biramo između naše podrške međunarodnim institucijama vladavine prava i naše podrške Izraelu”, rekao je Borelj.

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič najavio je da Izrael neće prihvatiti tu presudu, koju su pozdravile palestinske vlasti i palestinska grupa Hamas.

Sud je, takođe, poručio Izraelu da mora da podnese izvještaj o preduzetim mjerama u roku od mjesec dana.

“Izrael mora poduzeti učinkovite mjere kako bi osigurao nesmetan pristup Pojasu Gaze za bilo koju istražnu komisiju, misiju za utvrđivanje činjenica ili istražno tijelo ovlašteno od strane nadležnih tijela UN-a da istražuju optužbe za genocid,” rečeno je na sudu.

Južnoafrička Republika tvrdi da je nedavna izraelska operacija u Rafahu promijenila situaciju na terenu nakon naloga Suda iz januara koji je pozvao Izrael da učini sve što je u njegovoj moći kako bi spriječio genocidna djela u Gazi – ali nije naredio prekid vatre.

U javnim raspravama prošle sedmice, južnoafrički ambasador Vusimuzi Madonsela rekao je da se “izraelski genocid nastavio ubrzano i da je dostigao novu užasnu fazu”.

Južnoafrička Republika tvrdi da bi promjene na terenu trebale prisiliti Sud da izda nove hitne naloge.

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%