Share

Predsjedništvo SDA traži deblokadu Vlade FBiH: Ako je Budimir u pritvoru, Nikšić nije

Zabrinuti smo zbog nerada državnih i federalnih institucija, kao i zastoja na putu Bosne i Hercegovine prema EU i NATO-u, kazao je nakon današnje sjednice Predsjedništva SDA lider ove stranke Sulejman Tihić.

 


– Znamo da je predsjednik FBiH Živko Budimir u pritvoru, ali premijer FBiH Nermin Nikšić nije i dalje ne zakazuje sjednice Vlade FBiH. Tražimo od njega da prestane blokirati rad federalne Vlade i da zakazuje redovne sjednice, s obzirom na to da na dnevni red čeka oko 400 tačaka, rekao je Tihić.

Knjiženje imovine

– Također, ništa bolje ne radi ni Zastupnički dom federalnog Parlamenta, a i ono što uradi na kraju Ustavni sud poništi, istakao je, te zatražio ostavke pokretača inicijative o usvajanju zaključaka sa februarske sjednice Parlamenta, kojima su neke nadležnosti Vlade FBiH prebačene na Parlament, a za koje je Ustavni sud FBiH utvrdio da su neustavne.

“Nijedna vlast ne može izuzimati nadležnosti druge vlasti mimo Ustava. Oni su to uradili, nova parlamentarna većina. No, ne vjerujem da inicijatori imaju dovoljno moralnih kapaciteta da podnesu ostavku, a nema većine koja bi ih smijenila”, dodao je Tihić. Jedinom svijetlom tačkom, kada su u pitanju državne institucije, lider SDA smatra Predsjedništvo BiH, jer su susretima u Beogradu i Istanbulu članovi Predsjedništva dali podsticaj dobrim odnosima u regiji.

Predsjedništvo SDA zahtijeva od državnog pravobranioca da, u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH, pokrene proceduru knjiženja 63 lokacije perspektivne vojne imovine na državu BiH. Sporazum o državnoj imovini mora biti usklađen sa presudom Ustavnog suda BiH.

Zaključeno je i da je neophodno raspravu o presudi Sejdić – Finci vratiti u parlamentarnu proceduru kako bi se razmatrali predloženi amandmani na presudu. Bilo je riječi i o inicijativi međunarodne zajednice za preuređenje Federacije BiH, a zaključeno je da ona može biti osnova za raspravu.

– Ima dobrih, ali i preporuka koje ne možemo prihvatiti i na koje imamo primjedbe, pogotovo kad su u pitanju Mostar i teritorijalna organizacija. Smatramo da ovo pitanje trebamo ostaviti kad se bude rješavalo i pitanje Ustava BiH ili pak da se ukinu svi kantoni. Pravni savjet SDA će detaljno razmotriti ovaj nacrt, nakon čega će SDA zauzeti konačan stav, kazao je Tihić.

Neustavno ponašanje

Odgovarajući na upit u vezi s rješavanjem pitanja koje se tiče jedinstvenog matičnog broja, Tihić je ocijenio da mnogi nisu primijetili opasnost koju predstavlja uredba Vlade RS-a za ukupan sistem ličnih dokumenata u BiH.

– Napravili smo sistem u koji imaju povjerenje i međunarodna zajednica i druge države i sada se to neustavnim ponašanjem pokušava razgraditi, upozorio je Tihić, dodavši: “To je odgovornost vladajuće većine i Vijeća ministara. Ne možemo ići na neustavno ponašanje i razgradnju onoga što smo teškom mukom stvorili”.

Predsjedništvo SDA dalo je i saglasnost za imenovanje Bege Gutića na mjesto premijera Vlade Tuzlanskog kantona.

Osuda napada na Izetbegovića

Predsjednik SDA Sulejman Tihić se osvrnuo i na medijski istup, odnosno izjavu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, u kojoj optužuje člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića za određena krivična djela, te najavio da će zatražiti putem Parlamenta i Kluba SDA, ili održavanje vanredne sjednice, ili formiranje posebne komisije radi preispitivanja osnovanosti tvrdnji ministra sigurnosti.

– Kao ministar sigurnosti, Radončić je optužio gospodina Izetbegovića za određena ubistva. Da ministar sigurnosti optuži predsjednika države, a da to ne bude predmet parlamentarne rasprave ni u jednoj državi u svijetu nije moguće, kazao je Tihić.

Ekspresno je reagirao SBB tvrdnjom da “jedva čekaju tu sjednicu”.

Komentari