play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Preventivni lijek protiv SIDE

today3. Novembra 2014. 6

Background
share close
 
 
Je li Truvada efikasna protiv virusa?
 
Nova preventivna strategija sto se predlaze osobama podrgnutim riziku od zaraze sidom, navodno dokazuje svoju efikasnost! Francuska, nacionalna agencija za istrazivanje side i viralnih hepatita /ANRS/, upravo, je objavila  kako na osnovu opita “Ipergay” daje pravo upotrebe novog tretmana, svim ucesnicima opita. Dosada je 400 dobrovoljnih ucesnika s vremena na vrijeme dobivalo Truvadu, kombinaciju dva antiviralna proizvoda, odnosno neaktivnu substancu, na farmakologickom planu.
Opit koji traje vec dvije godine, sastoji se od preventivnog tretmana grupe muskih, seronegativnih homoseksualaca sto ne upotrebljavaju prezervative. Razlikuje se od slicnih opita po profilaksiji sto se obavlja po potrebi. Znaci jedino prije i poslije spolnog obaracanja ne svakodnevno.
 
 
 
Osamdest odsto uspjesan
 
Nezavisni komitet koji nadgleda opit “Ipergay”  je pregledao sve cimbenike i ustanovio broj novih slucajeva VIH zaraze u dvije grupe dobrovoljaca, sto ucestvuju u znanstvenom poduhvatu. Kod jednih je rizik infekcije znatno smanjen i predstavlja 80%, pa je komitet odobrio da svi ucesnici opita uzimaju Truvadu.
Profesor Jean- Michel Molina, koordiantor opita podvlaci kako ce : “Zakljucci biti komunicirani za nekoliko nedjelja- dodavsi kako je masovna upotreba preventivnog lijeka jos daleka jer : Nemamo odgovor za usvojenost rezima  posto treba ne samo unositi lijek  u organizam, nego to ciniti u najboljem trenutku. Ti modaliteti nisu jednostavni i moraju se detaljno objasniti ucesnicima istrazivanja”.
Ali opit je pokazao da profilaksija “po potrebi” jako odgovara muskarcima izrazeno aktivnog spolnog opcenja, sto ne zele upotrijebiti prezervative. 
 
 
Medjunarodne ambicije
 
 
Istrazivanje se produzuje godinu dana i za to vrijeme ce se isprobati novi modaliteti, neophodni za procjenu stabilnosti zastitnog tretmana. Profesor Molina je zadovoljan sto njegov jako kritizirani i napadani opit, napokon pokazuje mogucnost “drugacijeg nacina preventivnosti, sto pacijentu daje slobodu samostalnog odlucivanja o unosenju u organizam,  prema  osobnoj potrebi”! Pariski ucenjak zeli prosiriti istrazivanje  na Spanjolsku, Belgiju i Njemacku.
Direktor galske agencije ANRS , Jean François Delfraissy istice kako opit predstavlja znacajan napredak u borbi protiv side, i kako ce brzo evoluirati kako na nacionalnoj tako i medjunarodnoj razini, s ciljem prevencije od VIH.
U Francuskoj se svake godine od side zarazi 6300 osoba. Epidemija koja traje vise od tri desetljeca zahvata 42% homoseksualaca , svakih 12 mjeseci. Zato je opit doktora Moline znacajan jer se, najprije, radi o preventivnoj zastiti.
 

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%