Naslovna Tekstovi, Vijesti

Proslava “Dana RS” generalna proba otcjepljenja od BiH

Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) – Sefer Halilović smatra da antiustavna “proslava Dana RS” oslikava rezultate provedenog genocida i etničkog čišćenja na ovom dijelu Bosne i Hercegovine. U suštini je to proslava etnički očišćene teritorije dijela BiH u kojem nijedan narod, osim srpskog, nema nikakvu zaštitu niti bilo kakva prava, saopćeno je iz ove stranke.

“Upozoravamo vlast u BiH i koaliciju na nivou Federacije BiH da hitno, s obzirom da obnašaju vlast u 100-postotnom obimu, poduzmu korake koji će biti adekvatan pravni, politički i diplomatski odgovor na ofanzivu Milorada Dodika ka rušenju BiH. Do sada je očito da vlast u FBiH i BiH nije imala bilo kakvu strategiju na Dodikovo rušenje naše države te se, i zbog toga, eskalacija rušenja BiH i prijetnje njenim cijepanjem nastavljaju u najžešćem obliku. S jedne strane imamo jasno izražene poteze na rušenju naše države, dok s druge strane imamo uske interese te nijedan ozbiljan odgovor na očit plan za rušenje države, što BPS, u svim svojim kapacitetima koje ima u politici, neće dozvoliti da se dogodi”, citat je iz saopćenja.

Manji bh. entitet je, poput i današnjeg “Dana RS”, potpuno pravoslaviziran, što je odlično oslikala i današnja “proslava” u režiji Milorada Dodika i sponzora rušenja BiH, koji se nalaze u Srbiji. BPS jasno poručuje da je današnja “proslava Dana RS” Dodikova i Srbijina generalna proba, testiranje ka pokušaju održavanja referenduma o otcjepljenju ovog dijela BiH, smatra BPS.

Po mišljenju te stranke, pošto Dodik nije krivično gonjen zbog urušavanja odluka Ustavnog suda BiH, očito je to dalo sasvim dovoljno prostora za nastavak njegove secesionističke politike.