Share

Ramazan u Northbrooku

I ove godine džemat u Northbrooku imao je brojne aktivnosti povodom mjeseca ramazana. Osim, već tradicionalnih mukabela, predteravijskih predavanja, zajedničkih iftara, u Northbrooku su organizirana i posebna predavanja subotom na temu razumijevanja i tumačenja Kur'ana. Isprintan je i na kućne adrese poslan džematski bilten, u kojem su naši članovi mogli naći sve bitne informacije vezano za ramazanske aktivnosti, kao i niz poučnih članaka i sadržaja o prethodnim projektima naše zajednice. Kao i mnogi drugi džemati ugostili smo našeg sejjar vaiza, Rasim ef. Džafića, glavnog imama medžlisa Goražde, koji je svojim prisustvom i lijepom riječi osvježio ramazansku atmosferu u džematu.

Prigodan program izveli polaznici vjerske pouke i naši gosti i za 27. noć Ramazana. Tom prilikom džamija je bila tijesna da primi preko 500 naših džematlija koji su duboko u noć uživali u ramazanskim ibadetima učenja Kur'ana, ilahija, recitacija i noćnog namaza.

Takođe, početkom mjeseca Ramazana Odbor Islamskog Kulturnog Centra u Northbrooku pokrenuo je akciju sakupljanja novčanih sredstava za obnovu džamijske kupole, parking prostora i kuhinje. Ukupna vrijednost projekta je oko $100,000. Sa ramazanskim bajramom, uz Božiju pomoć i donacije vjernih članova i simpatizera našeg dežmata, već je prikupljeno preko $80,000. džemat ako Bog da planira sa završetkom godišnjih odmora započeti proces renoviranja džamijskih prostorija, te očekujemo da će sve biti završeno tokom jeseni.

Dr. Hazim Fazlic 

 
Imam of the Islamic Cultural Center of Greater Chicago

Komentari