play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Razjašnjen nesporazum oko izjave o muslimanima u BiH

today13. Aprila 2011. 1

Background
share close

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović riješili su u srijedu u Bihaću nesporazume izazvane nepreciznim tumačenjem Josipovićevog intervjua Reutersu koji je izazvao reakcije Bošnjaka u BiH i stranke SDA Hrvatske.

“Predsjednik Josipović već je u javnosti pojašnjavao da je upravo obrnuto”, izjavio je Izetbegović nakon sastanka s Josipovićem, upitan jesu li razgovarali o nesporazumu do kojeg je došlo nakon intervjua Reutersu u kojem je Josipović izrazio zabrinutost zbog stanja na sjeveru Afrike koje bi moglo dovesti do radikalizacije u muslimanskom svijetu.

Predsjednik Josipović u tom je intervjuu ocijenio da su događanja u Libiji i susjednim državama “definitivno sigurnosni problem ne samo za njih (sjevernu Afriku) nego za cijelu južnu Europu”.

Međutim, govoreći direktno o stanju u Bosni i Hercegovini, hrvatski je predsjednik istaknuo uvjerenje kako je “lokalno muslimansko stanovništvo samosvjesno te spoznaje i dijeli europske vrijednosti i cijeni dobrosusjedsku saradnju”.

Izetbegović je u Bihaću kazao kako je s predsjednikom Josipovićem i ranije telefonski razgovarao o nesporazumu izazvanom intervjuom na koji je, među ostalima, reagirala i Izetbegovićeva stranka SDA.  

Hrvatski predsjednik ponovio je kako je došlo do nesporazuma oko interpretacije njegovih izjava u intervjuu. “Mislim da je i gospodin Izetbegović imao priliku vidjeti originalni tekst”, rekao je Josipović dodajući da je priča razjašnjena.

Dva čelnika komentirala su na pitanje novinara i položaj Hrvata u BiH, s obzirom na nedavne izbore i teškoće u formiranje federalne vlasti.

“Stabilnost vlade bila bi veća da su u njoj predstavnici HDZ-a”, rekao je Izetbegović ocijenivši da je upravo HDZ odbacio ponudu međunarodne zajednice da sudjeluje u osnivanju vlade. “Nadam se da u formiranju državne vlade ima šanse za sporazum s HDZ-om”, dodao je Izetbegović.

Josipović je istaknuo kako Hrvatska ne ulazi u unutrašnje stvari BiH, ali joj je stalo do poštivanja načela. “Nama je važno načelo, a to je jednakopravnost svih naroda i želja nam je da se to načelo dosljedno poštuje”, istaknuo je hrvatski predsjednik.

Sarajvo-x.com

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%