play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Naslovna Tekstovi

Rusija će platiti stravičnu cijenu ako napadne Ukrajinu

today12. Decembra 2021. 16

Background
share close

Predsjednik SAD Džozef Bajden potvrdio je iz svoje kuće u Vilmingtonu da je upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina da će Rusija platiti “stravičnu cijenu” i suočiti se s razornim ekonomskim posljedicama ako napadne Ukrajinu.

Bajden je rekao novinarima da mogućnost slanja američkih kopnenih borbenih trupa u Ukrajinu u slučaju ruske invazije “nije bilo na dnevnopm, redu”, iako će se od Sjedinjenih Država i NATO tražiti da pošalju više vojnih snaga na istočne granice NATO kako bi se učvrstila linija odbrane, prenosi Rojters.

“Apsolutno sam jasno stavio do znanja predsjedniku Putinu… da će, ako krene na Ukrajinu, ekonomske posljedice po rusku ekonomiju biti razorne… razorne”, rekao je Bajden.

Američki predsjednik, koji je prošle nedjelje dva sata razgovarao telefonom a Putinom, rekao je da je ruskom lideru jasno stavio do znanja da će se položaj Rusije u svijetu “znatno promijeniti” u slučaju upada u Ukrajinu.

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam najbogatijih demokratija juče su poslije ministarskog sastanka u Liverpulu pozivali Moskvu da se vrati za pregovarački sto i poslali sličnu poruku Moskvi, upozoravajući na “stravične” posljedice u slučaju ruskog upada u Ukrajinu.

Nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemalja G7, ministri finansija Grupe sedam najbogatijih demokratija sastaju se virtuelno sutra kako bi razmotrili ekonomske probleme, uključujući inflaciju, ali će se dotaknuti i potencijalnih sankcija Rusiji u slučaju da Moskva pokrene vojnu akciju protiv Ukrajine, rekli su zvaničnici.

Ukrajina je optužila Rusiju da je okupila desetine hiljada vojnika u pripremi za moguću vojnu ofanzivu velikih razmjera, ali Moskva poriče da je planirala bilo kakav napad i optužuje Ukrajinu i Sjedinjene Države da podstiču nestabilnost, ukazujući da su Rusiji potrebne bezbjednosne garancije zbog sopstvenu zaštite.

Bajden je prošle nedjelje obećao centralnoevropskim članicama NATO veću vojnu podršku u jeku sve veće zabrinutosti zbog gomilanja ruskih trupa što bi, kako se strahuje, moglo da dovede do rezultata sličnog ruskoj aneksiji Krima 2014. godine, rekao je savjetnik predsjednika Litvanije.

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%