play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Sendi Tolić se obratio Turkoviću: Ti si ubio mog tatu jer nije htio da ubije Mekića

today8. Decembra 2011. 739 2

share close
Sendi Tolić se obratio Turkoviću: Ti si ubio mog tatu jer nije htio da ubije Mekića (VIDEO)

Sendi Tolić (26), sin ubijenog Marija Tolića, jučer je u Sudu BiH, u nastavku suđenja zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića, izjavio da je Turković ubio njegovog oca.

– Vjerujem da si ti ubica mog tate. Tjerali ste mog oca da ubije Mithata Mekića, što on nije htio da napravi, jer on nije bio ubica kao što si ti – odgovorio je Sendi Tolić optuženom Turkoviću, koji je insistirao da mu odgovori da li zaista vjeruje da je on zbog 30.000 eura ubio njegovog oca.

Sendi Tolić trenutno je nastanjen u Zenici, gdje ga je otac Mario prvi puta upoznao sa Zijadom Turkovićem, koji je u to vrijeme imao problema s policijom zbog pucnjava u Sarajevu.

– Bili su dobri prijatelji. Ne znam kakve su poslove imali, ali Zijad Turković mom ocu je dugovao 35.000 eura. Moj otac inače je dobro poslovao u Švicarskoj. Imao je i diskoteku na Vlašiću – kazao je Tolić.

Nije dobio novac

Mario i Sendi Tolić bili su dva puta kod Turkovića u Sarajevu. Prvi put ih je 2007. godine primio u svoju kuću kod stadiona na Grbavici.

– Otac mu je tražio da mu vrati dug, a Turković je kazao da trenutno nema novca, ali da mu dolazi Talijan. Rekao je: “Kada odradim 600 grama bijelog, onda ću ti nešto vratiti.” Pred kuću je došao “golf 4” italijanskih oznaka. Vidio sam kako stavlja bijeli paket ispod ratkape na zadnjem točku. Turković me vidio i kazao mi: “Šta radiš ti tu, marš u dnevni boravak!” Rekao sam mu: “O. K., ja samo tražim WC”. Vidio sam kod njega gutu para – ispričao je Sendi Tolić, kojem boravak u Turkovićevoj kući nije baš bio prijatan zbog heklera i pištolja koji su nadohvat ruke stajali u dnevnom boravku.

Mario Tolić tada nije dobio svoj novac, pa je sa sinom ponovo došao u Sarajevo, i to mjesec prije nego što će biti ubijen 25. marta prošle godine. Otac i sin dovezli su se istim Tolićevim zlatnim “porscheom”. Ovog puta sastanak je bio u restoranu, gdje se, prema riječima Sendija Tolića, jelo dobro pače.

– Na ručku je moj tata pitao Turkovića: “Kada ćeš mi vratiti pare?” Kazao mu je: “Sve sam pare uložio, imam ti vratiti samo hiljadu dolara.” Tata je zvao čovjeka da provjeri kurs dolara. Uzeo je taj novac, a ostao je dug od 33.000 eura – kazao je Sendi Tolić.

Turković je za preostali dug nudio svoj apartman na Vlašiću, za koji je kazao da vrijedi 200.000 KM. Prava vrijednost tog apartmana, kazao je Sendi, bila je oko 100.000 KM.

– Pokušao je na taj način da nas prevari i na iznudu dobije ostatak novca. Turkoviću sam tada htio da poklonim jednu lijepu torbicu, kao dobrom prijatelju moga oca. On je kazao: “Šta će mi to, je li to za pištolj, brži sam u vađenju pištolja kada je za pasom.” Vidio sam mu pištolj, veliki s kockastom cijevi – ispričao je Tolić.

Dok su bili u Sarajevu, Mario je svom sinu napomenuo da pred Turkovićem nipošto ne spominje Mithata Mekića, jer su jedan drugome radili o glavi. Marija Tolića s Mekićem je upoznao upravo Turković.

– Turković je uvijek govorio da je najjači u Sarajevu i da sve drži pod kontrolom. Govorio je: “Gaši je sklonjen, Ćelo je rahmetli.” Rekao je to uz osmijeh kao da je čovjek otišao na odmor. Pričao je da ima jake veze s političarima i jakim ljudima koji mu mogu sve srediti. Za Darka Eleza je rekao: “P…. ne smije doći u Sarajevo, jer zna šta ću mu srediti. Zbog mene je i otišao” – citirao je Sendi Tolić optuženoga.

Saslušan taksista

Tužioci Diana Kajmaković i Oleg Čavka jučer su saslušali i sarajevskog taksistu Dinu Osmanovića, koji se s Turkovićem poznaje godinama. Osmanović je sa svojim bratom Edinom prošle godine bio kratko privođen i saslušavan kao osumnjičeni, dok je kasnije davao izjavu u Tužilaštvu kao jedan od svjedoka.

Osmanović je kazao da je jedne prilike učinio uslugu Turkoviću tako što je u ProCredit banci u Sarajevu putem “Western Uniona” uplatio 2.000 eura na ime Nikolaja Nikolova iz Bugarske. Turković mu je kazao da novac uplaćuje za Isljama Kalendera.

Svjedok je, također, potvrdio da poznaje optuženog Fadila Aljovića, koji je, prema njegovim riječima, tri mjeseca nakon hapšenja Turkovića kontaktirao Dininog brata Edina. Tražio je novac kako bi dao izjavu kod advokata Senada Krehe da Turković nema veze s ubistvom Mithata Mekića i Bolivijke.

– Aljović je tražio pet, pa tri, pa na kraju dvije hiljade maraka da bio dao izjavu. Šejla mi je dala 2.000 maraka, koje sam dao bratu. Sutradan su na moj štand došli Aljović i moj brat da ih odvedem kod Krehe. Aljović je dao izjavu da Turković nema veze s ubistvom Mekića i djevojke. Izjavu su potpisali na zidu u prolazu u Štrosmajerovoj ulici. Ne znam da li je novac isplaćen Aljoviću. Mene je od toga zaboljela glava i danas me boli – ustvrdio je Osmanović.

Suđenje će biti nastavljeno 14. decembra. Jučerašnjem pretresu prisustvovali su tužioci i policijski istražitelji iz Srbije, gdje od januara na snagu stupa novi Zakon o krivičnom postupku. Jučerašnji pretres posmatrali su kao vrstu obuke, odnosno praktične primjene novog zakona.

Karkin: Šejla je izvarana

Turković je jučer zaradio opomenu zbog komentiranja, ali i svog svog rječnika, nakon što je svjedoka Dinu Osmanovića pozdravio riječima: “Đe si, Dino, drtino stara”, želeći ga, kako je rekao, time opustiti. Optuženi je, također, tokom ispitivanja Sendija Tolića kazao da su tužioci amnestirali ubice Marija Tolića te ustvrdio da je tužiteljica u stanju svjedoku slomiti ruku. Diana Kajmaković odgovorila je samo da će Tužilaštvo dokazati šta je sve optuženi u stanju uraditi.

Advokat Fahrija Karkin novinarima je nakon pretresa kazao da je njegov klijent pod prijetnjom teže zatvorske kazne i da ga ne želi sprečavati da kaže šta želi. Karkin je kazao da svjedočenje Tolića nema veze s predmetom, da nije očevidac događaja i da je riječ o klasičnom predstavniku oštećenih.

Kada je u pitanju Šejla Turković, Karkin je kazao da je advokat Senad Kreho pravilno uzeo izjavu, a da je Turkovićeva supruga u svemu najvjerovatnije izvarana. Objasnio je da Kreho nije zbog toga izašao iz predmeta, već zbog činjenice da je postao oštećeni, jer je bio na svadbi Elvisa Keljmendija kada je trebala biti postavljena naprava.

Luksuzna kuća na Grbavici

Sendi Tolić jučer je ispričao da poznaje Turkovićevog kuma Bakira Ibrahimovića, koji je, prema riječima Tolića, ostao bez vida kada je eksplodirala naprava koju pravio u stanu Zijada Turkovića.

– Bakir je zahvaljivao mom tati i govorio mu: “Tola, ti uvijek meni daš para, a onaj mi nikada nije dao ni 100 maraka. Nisam ga ošmekao za eksploziju, a ja moram u zatvor” – ispričao je Tolić.

Sendiju je naročito bila neugodna posjeta u kući kod Turkovića kada je prvi put došao s ocem.

– To je bijela luksuzna kuća pored stadiona. Gore je veliki dnevni boravak sav u staklu. Na plazmi sam vidio snimke videonadzora. Vidio sam oružje prekoputa, na vidnom mjestu, tako slobodno. Prepao sam se puno, pomislio sam odmah da ovaj čovjek ima neprijatelja. U kući na zidu sam primijetio rupu. Turković mi je odgovorio da je tu “sjedila ona budala što se ubila zbog njega” – ispričao je svoje dojmove Sendi Tolić.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%