Share

Silnik Kačavenda: Porušio džamiju i jedanaest muslimanskih kuća

 Kačavenda u Bijeljini i mjestima koje pokriva eparhija zvorničko-tuzlanska slovi za silnika i moćnog čovjeka. Opštinske vlasti na čelu sa Mićom Mićićem (SDS) moćnom vladici ispunjavaju svaku želju, pa čak i one koje su na rubu zakona. Tako su iz budžeta Opštine Bijeljina izdvojena dva miliona maraka za obeštećenje Bošnjacima…

 

… kojima je vladika porušio kuće a na njihovom zemljištu sagradio vladičanske dvore.

Opština Bijeljina je zvorničko-tuzlanskoj eparhiji, odnosno Kačavendi, dodijelila oko 550 dunuma poljoprivrednog državnog zemljišta. Osnov za dodjelu zemljišta bio je povrat nekada oduzete zemlje SPC-u i diskriminatorski Karadžićev zakon iz 1994. godine, po kojem opštine uz saglasnost Vlade RS-a mogu Srpskoj pravoslavnoj crkvi bez naknade dodjeljivati poljoprivredno zemljište. Kačavenda je prije nekoliko mjeseci sa opštinskim čelnicima napravio dogovor da za tri miliona KM proda 20 dunuma iste one zemlje koju mu je opština prije nekoliko godina poklonila, piše “Slobodna Bosna”.

Krajem prošle godine, na zahtjev Kačavende, u Bijeljini je preimenovana ulica Jovana Dučića. Ulica je poznata po tome što je u njoj, u toku rata u BiH, 1992.- 1995. godine, bilo sjedište Kriznog štaba, Srpske demokratske stranke, kao i mjesto Arkanovog divljanja i ubijanja. Poznata je i po Bijelom dvoru Vasilija Kačavende, koji se kao vladika uselio 1992. godine u zgradu Opštinskog komiteta Saveza komunista i za renoviranje utrošio stotine hiljada njemačkih maraka. Istovremeno, u toj istoj ulici porušio je jedanaest muslimanskih kuća i sagradio manastir i dvorce u zlatu.

Poznata je ta ulica i po Atik džamiji, koja je, po želji vladike, sravnjena sa zemljom. Šut je odvezen, a preko dana postavljena je trava i zasađeno drveće. Umjesto džamije nikao je park. Radove su tokom rata izveli muslimani na “dobrovoljnoj osnovi”. Ulica koja je obilježila noviju bh. historiju je po Kačavendinoj želji preimenovana u ulici Patrijarha Pavla. U toj ulici Kačavenda sada podiže Centar za kardiovaskularne bolesti, sa najsavremenijom opremom i laboratorijom, i trim kabinet za vježbanje u koje namjerava uložiti oko 36 miliona KM.

Odmah pored njih planiran je Administrativni centar eparhije koji po luksuzu prevazilazi zgradu Vlade RS-a koju je prije dvije godine sagradio Milorad Dodik. Dvorac u kome stoluje zvorničko-tuzlanski vladika Vasilije u centru Bijeljine narod zove “Srpski Versaj” jer, navodno, ne zaostaje za Versajem u raskoši, već se razlikuje jedino u veličini. Kačavenda ga zove i “parče neba na Zemlji”. Svaki detalj u ovom zdanju svjedoči o raskoši i bogatstvu, a episkop Kačavenda kaže da on to samo čuva i da njemu pripada jedino grobno mjesto kod oltara, piše “Slobodna Bosna”.

Komentari