Vijesti

Slike sto postavljaju pitanja

Francuski fotograf Gérard Rondeau sto je izdao nekoliko djela o agresiji u Bosni i Hercegovini, te snimio dokumentarni film o Sarajevu, umro je nedavno od galopirajuceg, uopcenog raka u 63 godini u pariskom predgradju Créteil.
Fotografska umjetnost sina nastavnika iz Châlons-sur-Marne posjeduje posebnu geometriju, stvorenu naglasivanjima svjetlosti i nijansi sjena kao i jedva sugeriranom naracijom, sto djeluje kao suspens. Rondeauvove fotografije  postavljaju pitanje ali ne odovaraju na njih. Umjetnik je dobro znao negativnost i bezlicnost unaprijed spremljenih odgovora!Najprije vrstan portretist poznatih ali i anonimnih licnosti nije se posvecivao fotgrafskom trenutku, nego njegova ostvarenja posjeduju jedinstvenu i kompliciranu pricu sto zahvaljujuci autorovom umijecu prelazi u misli gledatelja. Druga strana njegovih prepoznatljivih fotografija posvecena je prirodnim nepogodama i ratovima-proslim i aktualnim.
 couv_lesilence
Sarajevo u Kuci europske fotografije
Detaljan kronicar sarajevske svakidasnjice, cesto je boravio u gradu pod Trebevicem izmedju 1992 i 1996 godine. U opsjednutoj uvali, nastale su ideje za objavljene knjige “Tisina i nista u okolici” koju je 1994 objavio galski izdavac “Actes Sud”, uz suradnju  urednika i novinara Zlatka Dizdarevica, zatim “Oslobodjenje, novina koja odbija umrijeti” u izdanju kuce “La Découverte”, 1996. Djela ne posjeduju schoc fotografije ali je svaka poseban odraz kronike svakodnevnog straha od srpskih snipera i granata, slucajno bacenih iz neljudske zelje za zastrasivanjem i  ubojstvom, ali i opisa novine cija redakcija ne zeli prestanak objavljivanja, sluzeci se novinskim papirom iz stamparije kao zaklonom protiv metaka.
Pariska Kuca europske fotografije posvetila je prosle godine Gérardu Rondeau dugotrajnu, retrospektivnu  izlozbu u kojoj su prizori iz Bosne i Hercegovine imali znacajno mjesto i dostojan pomen, na najveci starokontinetalni  konflikt kraja proslog stoljeca.
Prije dvije godine nanovo sa Dizdarevicem, Gérard Rondeau je snimio i film o prijestolnici BiH pod nazivom “Sve je krenulo naopako” /Tout a mal tourné/. Rondeau je pokazao svoje ostvarenje od 14 minuta i 45 sekundi na Ceremoniji obiljezavanja pocetka Prvog svjetskog rata u Sarajevu. U filmu je znalacki pokazao bosanskohercegovacke  dogadjaje sa pocetka i kraja 20 stoljeca, sto su se dogadjali pred ocima svijeta.
Dzana Mujadzic