Share

Srpske plaćenike u Ukrajini čeka 12 godina robije!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Srbi koji učestvuju u oružanim sukobima u svijetu (Ukrajina, Rusija, Sirija…) biće strogo kažnjavani, predviđaju izmjene Krivičnog zakonika koje će Skupština Srbine usvojiti na jesen.

Oni koji vrbuju građane i organizuju njihov odlazak na strana ratišta biće kažnjavani sa dve do 12 godina zatvora, dok će pojedinci koji se sami priključe vojnim i paravojnim snagama u svetu biti kažnjeni s jednom do pet godina zatvora. Takođe, učesnici koji otkriju plaćenike i tako spreče izvršenje krivičnog dela moći će da budu oslobođeni kazne. Postoji većinska podrška za usvajanje ovih izmena Krivičnog zakonika i očekujem da one zažive već na jesen – otkrio je za “Blic” ministar u Vladi Srbije, Rasim Ljajić.

Ministar Nebojša Stefanović ocijenio je da bi bezbjednosnu situaciju u Srbiji mogli da pogoršaju ljudi koji se vraćaju sa inostranih ratišta

Mašinerija regrutovanja srpskih građana za strana ratišta u ime patriotskih ili vjerskih osjećanja posljednjih godina je nezaustavljiva u Srbiji. Kap koja je prelila čašu i ubrzala donošenje zakonskih izmjena je pojava grupe muškaraca koji sebe nazivaju četnički odred “Jovan Šević”, koji ratuju na strani proruskih separatista u Ukrajini. Dobrovoljci, među kojima je većina učestvovala i na ratištima bivše Jugoslavije, javno se hvale kako ubijaju ukrajinske vojnike. U posljednjoj objavi na sajtu ovog pokreta saopštili su kako su njihovom zaslugom “ukrajinski fašisti izgubili dva tenka i jedan samohodni top sa posadama”. Dok ih strani mediji nazivaju ruskim plaćenicima, oni tvrde da sve rade iz patriotskih pobuda.

Prema mišljenju premijera Srbije Aleksandra Vučića, na strana ratišta odlaze osobe koje su u 90 odsto slučajeva plaćene i koje rade sa svim najvažnijim obavještajnim službama. On je pozvao sve koji ratuju na teritoriji Ukrajine da se vrate u zemlju i brinu o svojim porodicama jer, kako je istakao, nije njihovo da ratuju u tuđoj zemlji ni za 6.000 ni za 1.200 dolara.

– Srbija ne učestvuje u tim sukobima. Srbija vodi odgovornu politiku. Do donošenja zakona nismo u mogućnosti da zakonski reagujemo, ali sve više vodimo računa o licima koja se vraćaju sa teritorije Sirije i Iraka i onima koji u Ukrajini učestvuju u sukobu – rekao je Vučić.

Komentari