play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Stolac i dalje “na čekanju”

today8. Decembra 2016. 9

Background
share close

Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Ahmet Šantić izjavio je danas u Sarajevu da su nadležne službe Komisije dobile zadatak da predlože nove odluke o utvrđivanju odgovornosti u slučaju prekida izbornog procesa u Stocu 2. oktobra.

Šantić je podsjetio da je Sud BiH poništio četiri odluke CIK-a koje se odnose na kandidate na lokalnim izborima u Stocu i vratio Komisiji na ponovno odlučivanje.

“Sad je na CIK-u da postupi prema uputstvima Suda BiH”, rekao je Šantić  novinarima i dodao da i na nove odluke koje će donijeti CIK postoji pravo žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Šantić je istakao da službe već rade i da će se nastojati da nove odluke budu donijete što prije.

On je dodao da je Sud BiH potvrdio odluku CIK-a o razrješenju dužnosti članova Opštinske izborne komisije /OIK/ Stolac i da je sada potrebno pristupiti imenovanju nove komisije.

“Dok sve odluke ne postanu pravosnažne, dok ne bude imenovan novi OIK, CIK neće moći donijeti odluku o poništenju izbora u Stocu”, istakao je Šantić.

Predsjednik CIK-a je podsjetio da je u toku žalbeni proces za više od 30 odluka koje se odnose na biračke odbore u Stocu i da je neophodno da se i ovaj postupak okonča prije poništenja i raspisivanja novih izbora.

“Kad sve to budemo imali možemo pristupiti odluci o poništenju izbora”, zaključio je Šantić.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini nije moguće održati nove lokalne izbore u Stocu, s obzirom na to da je rok za njihovo organizovanje 14 dana od dana donošenja odluke o poništenju i da se kalendarski podudaraju vjerski praznik i Nova godina sa eventualnim održavanjem novih izbora u Stocu.

Sud BiH poništio je odluke CIK-a o skidanju sa kandidatske liste i kažnjavanju sa po 5.000 KM zbog prekida izbornog procesa u Stocu Salmira Kaplana, Ahmeta LJubovića, Demira Mahmutćehajića i Bože Raguža.

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%