play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Svi ubijeni bratunački mališani: U kaburima je kompletno obdanište

today14. Maja 2015. 21

Background
share close

U podrinjsku zemlju na mezarju Veljaci skoro svakog 12. maja spuštaju se tabuti sa kostima bratunačke dječice, beba i mališana.

Tako je i ovog maja, kada će zemljom i busenjem biti zatrpani tabuti bratunačkih maksuma, braće, 9-godišnjeg Hajrudina i 12-godišnjeg Nurdina Omića. U tabutima su njihove spaljene kosti, pronađene u jednoj kući u mjestu Zalužje.

Bratunački klinci bit će spušteni u kabure, do njihovog babe Nurifa, čije se kosti nalaze u trećem tabutu. I ranijih godina kosti bratunačkih mališana su spuštane u istu onu zemlju po kojoj su se nekada igrali, trčkarali, izvodili nestašluke.

Nijaz Salihović je prije tri godine u kabur spustio tabut 3-godišnje bratične Dženite. Ukopana je pored sestre, šestomjesečne bebe Narcise, kojoj je dženaza klanjana 2009. godine. I majka i otac su im ubijeni.

Prije tri godine, zajedno sa Dženitom, u kabure su spuštena i druga djeca iz komšiluka – 4-godišnji Amir Avdić i 6-godišnja Suada Bektić. I 2011. godine je klanjana dženaza bratunačkoj djeci. Među žrtvama, tada je ukopano i dvoje djece – tromjesečna beba Adina Hajdarević i 3-godišnji Ardinel Kunić.

Iza Adine, govorio je tada njen babo, ostale su samo roza gegice sa medama i flašica sa neispijenim mlijekom. Ukopana je pored majke Suade i djeda Galiba.

Prije pet godina, tabuti sestara 7-godišnje Samire i 4-godišnje Samre Alić, spušteni su u kabure pored mezara njihove majke Mevlide. Kosti trećeg djeteta iz porodice Alić, dvogodišnjeg Semira, još nisu pronađene.

Na dženazi 2009. godine, kada je ukopana beba Narcisa, u kabur je spušten i tabut sa kostima 6-godišnjeg Admira Muminovića. Godinu ranije, na dženazi su ukopani i Nedžada Ibrahimović, koja je imala 18 mjeseci i 8-godišnji Suad Bektić.

U Bratuncu je tokom genocida ubijeno devet djevojčica i 10 dječaka. Mnogi od njih su pronađeni u masovnoj grobnici Suha, koja je jedan od simbola stradanja podrinjskog naroda. U ovoj grobnici je pronađena Zekira Begić, ubijena u devetom mjesecu trudnoće.

Od ukupno 38 posmrtnih ostataka, pronađene su i četiri majke koje drže djecu u naručju i dvije majke sa djecom u zagrljaju.

faktor.ba

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%