Share

Tvorac “Zive lomace” se krio u Parizu

 
Radomir Susnjar Lalco, bivsi clan paravojne cetnicke jedinice “Osvetnici”, koji je u Visegradu prije rata obavljao duznost vozaca tvornice kruha, optuzen za ubojstvo 60 Bosnjaka koje je zive zapalio 14 lipnja 1992 godine u kuci Adema Omeragica u Pionirskoj ulici, pojavio se ovih dana na pariskom Zalbenom sudu u pratnji dva mladica od dvadesetak godina, koji su mu najvjerovatnije sinovi.

Susnjar je takodjer optuzen  od strane srbijanskog tuzitelja Vladimira Vukicevica da je prisilio 18 putnika vlaka Beograd-Bar sici u selu Strpci, pa je tih 17 Bosnjaka i jednog Hrvata, zatvorio i kasnije likvidirao u Visegradu, 27 veljace 1993.
Iako je glavni advokat Jean-Charles Lecompte izjavio kako nema sumnje u identitet optuzenog jer su njegovi otisci isto kao i fotografije proucili strucnjaci nekoliko zemalja, Susnjarov advokat Olivier Morice je uveo postojanje Milana Susnjara koji je navodno, pocinio zlocine za koje je optuzen Radomir. Medjutim taj mirni profesor nije ni bio u Visegradu u doba nemilih dogadjaja.
 
Identitet nije u pitanju
 
Predsjednica udruzenja “Zene zrtve rata”, Bakira Hasecic, nekadasnja Susnjarova susjeda je formalno  potvrdila da se radio o osobi koja je pocinila zlocine, isto kao i nekadasnji policajac iz Visegrada, Huso Kurspahic, sto je u “Zivoj lomaci” izgubio devet  clanova blize obitelji.
 
Predsjednik rasprave, sudac Jean Bertholin je potvrdio da je Radomir Susnjar sto je bio na osudjenickoj klupi u pariskom sudu, trazena osoba protiv koje je pokrenut europski nalog za uhicenje. Njegov identitet je vise puta provjeren i vise nije u pitanju. Sudac je istakao da ce odluka o njegovom izrucenju Bosni i Hercegovini, biti donesena 7 sjecnja 2015 godine.
Radomir Susnjar je iz sudnice otisao slobodan iako je bio uhvacen u okolici Pariza gdje se krio oko 20 godina. Optuzen za zlocin protiv covjecnosti i za ratne zlocine, 59 godisnji  kriminalac je pod direktnom prismotrom francuske policije i Interpola. 

 

 

Komentari