play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

U Francuskoj je apartheid

today26. Januara 2015. 7

Background
share close

Izreci istinu

 

Trabalo je pricekati da galskom vladom upravlja Katalonac pa da neke istine, sto odavno nagrizaju 66 milijunsku zemlju, napokon postanu vidljive i izreknu se.

Prvi ministar Emmanuel Valls je nedavno ustanovio postojanje “Drustvenog, etnickog i teritorijalnog apartheida u predgradjima velikih gradova”. Dvije nedjelje nakon napada brace Kouachi koji je zavrsio smrcu 17 osoba i skoro destljece od urbanih nemira iz 2005 godine, prvi covjek francuske vlade je izrekao optuzbe, koje nisu postojale u pisanoj verziji njegovog izlaganja. Prvi put je lijevo orijetirani politicar i clan vrhovne vlasti, direktno opisao okolnosti postojanja u siromasnim cetvrtima, u kojima pretezno zive gradjani stranog porijekla.
I prije je bivsi  gradonacelnik  predgradja Evry smjestenog u Essonne i bliskog Parizu, isticao teske uvjete postojanja imigranata i njihovih potomaka. Valls koji je tu funkciju obavljao od 2001 do 2012 godine,  cesto podvlaci kako je rijetko koji clan Socijalisticke partije Francuske upoznat sa stvarnim dogadjajima “teskih teritorija”. On je 2005 godine pristao na razgovore  objavljene u knjizi Desclée de Brouwer “Licem u lice sa sekularnosti” i upotrijebio rijec “apartheid” radi evociranja razlicitih nacina, drustvene segregacije.  Ponovio je  i u televizijskoj reportazi, cetiri godine kasnije, kada je sniman na gradskoj trznici pa je glasno rekao kako bi bilo dobro susresti nekolicinu “Bijelih stanovnika, nazivajuci ih White ili Blancos pa Blancs”. Tadasnji gradonacelnik predgradja je to objasnio  “Napravljen je istinski apartheid i dobronamjerne osobe ga, s vremena na vrijeme osjete, kako im razbija glavu”!
Danas jako popularan ministar kaze kako vise nije moguce, ponavljati greske :”Neophodno je vidjeti pravu istinu, onakvu kakva jeste.Znam da su to teske i optuzujuce rijeci ali ih treba jasno i glasno reci da bi se, napokon, cule. U “cetvrtima” je neophodno ne samo rijesiti probleme urbane renovacije nego i pitanja drustvene izmjesanosti. Ako ne promijenite stanovnike, oni ce postati ghetta”.
 
Negativni odjeci
 
 
VallsEmmanuel Valls ovakvim nastupima zeli podsjetiti da je politicki odgovoran, on bivsi ministar unutrasnjih poslova, poslanik sa terena, koji nikada nije oklijevao suprostaviti se problemima gradjanske sigurnosti, sekularnosti ili predgradskim, jako slozenim okolnostima.
“To su sadrzaji koje cesto razmatram i analiziram, s ciljem pronalazenja odgovora i nacina njihovog rjesavanja”.
Upotrijebivsi termin “apartheid” prvi ministar se ne pridruzuje bivsem predsjedniku Sarkozyju koji je u proljece 2005 godine htio “ocistiti Karcherom” parisko predgradje Courneuve, smjesteno u oblasti Seine-Saint Denis, kada je bio zapovjednik ministarstva unutrasnjih poslova koje cijela francuska zove Beauvau, po trgu na kojem je smjesteno, u jako raskosnom osmom, pariskom okrugu. 
Strucnjaci isticu kako neoprezno riskira da bude oznacen kao prvi priznavatelj neuspjeha gradskih politika, ocitog vec tri desetljeca. Ni lijevi ni desni autoriteti ga nisu rijesili. Posebno sto tema nije bila prioritet vladine politike, u zadnje dvije godine.
François Lamy, nekadasnji urbani ministar  u vladi Jean- Marca Ayrauta, socijalistickog predhodnika aktualnog prvog ministra, tesko priznaje :
” Uradio sam sto sam mogao. Lijevica nikada nije oformila veliko ministarstvo urbane kohezije, koje bi obuhvatalo smjestaj, teritorijalnu jednakost i gradsku politiku”.
Lamy ne odbacuje termin “apartheid” ali pod uvjetom “da ne oznacava sve “cetvrti” Francuske, samo nekolicinu sto su u prijelazu ka ghettoizaciji. Objasnjenje “cetvrti-terorizam” je nedovoljno jer su braca Kouachi odrasla u bogatoj oblasti Corrèze”/sto nije sasvim potvrdjeno jer su zivjeli napusteni od roditelja, u domu za nezbrinutu djecu/.  Istovremeno se pita zbog cega ostvarivati jos jedan urgentan plan za predgradja?Potrebnije je obraditi strukture koje dugovremeno cuvaju humana i financijska sredstva, nalazeci se iznad politickih alternacija. Lamy se pita kako uspjeti drustvenu izmjesanost i zasto se i nakon detaljnih popravki i renoviranja predgradja, uvijek isti stanovnici vracaju u njih? Nije sve u materijalnoj podlozi jer treba posjedovati i politicku  smjelost, pa upozoriti izvjesne zajednice, izvjesnih predgrada. Neophodno je istaci kako bivsi ministar nikada nije stanovao izvan Grada svjetlosti i bogatih cetvrti.
Eksperti se slazu da Emmanuel Valls najprije misli na logike odvojenosti, sto je i jedno od znacenja spornog termina, koje nisu samo “podnosene nego najprije, namjerno ostvarene od strane javnih politika.
Galska opozicija je zvucno regirala na ovakva izlaganja pa je potpredsjednica vodece, desne partije UMP koju nanovo vodi Sarkozy, porijeklom Poljakinja Nathalie Kosciusko-Morizet izjavila kako je Valls “Neodgovoran te vrijedja Republiku”! Potprijedsjednik ultra desnog Nacionalnog Fronta koji vodi obitelj Le Penn, Florian Philippot, nedavno uslikan sa dobro mladjim covjekom svog zivota, zahvaljujuci upornim fotoreporterima magazina “Closer”,  optuzio je prvog ministra da “Stavlja ulje na vatru i sije mrznju medju razlicitim  grupama Francuza, koje usmjerava ka komunitarizmu”.
Objavila se i galska lijevica, sto se protivi Vallsu pa su najglasniji clanovi izjavili “Nemoguce je ciniti kako Valls radi jer se kao brine o “puckim cetvrtima”, zabranjujuci kredite i financiranje buducnosti. Treba ga je optuziti za ne pomoc teritorijima  u opasnosti”- rekao je glasnogovornik Komunisticke partije Francuske, Olivier Dartigolles.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%