Vijesti

UN predviđa novi rat u BiH

Opp mot Sniper Alley-1050x700

< !DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

U Bosni i Hercegovini bit će sukoba! Barem tako kaže istraživanje sarajevskog ureda Ujedinjenih naroda koje je predočeno veleposlanicima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira. 

 

Iako se u istraživanju navodi kako neće biti “pravog rata”, ono je pokazalo kako čak 35,7 % građana BiH vjeruje da će u budućnosti u našoj zemlji biti nekog nasilja, a dvije trećine stanovnika BiH iz svih etničkih skupina vjeruje kako na Balkanu do novog oružanog sukoba u BiH neće doći u sljedećih pet godina.

 

Slaba želja za branjenjem cjelovitosti

 

Više od trećine ispitanih vjeruje kako će doći do nekakvog nasilja u BiH poput nasilnih prosvjeda, odvojenih etničkih incidenata i širih etničkih sukoba kao i porasta kriminala.

 

Etnički gledano, 58,8 % Bošnjaka, 55 % Hrvata i 44,7 % Srba vjeruje kako ne može doći do mirnog razlaza u BiH. No, istraživanje je pokazalo kako bi, ukoliko bi došlo do ”prijetnje cjelovitosti BiH”, tek 13,5 % Bošnjaka, 12,6 % Hrvata i mizernih 1,5 % Srba bilo spremno prihvatiti se oružja.

 

Veleposlanicima PIC-a je predočen podatak da bi 28,4 % Bošnjaka mirno gledalo raspad BiH. Bez reakcije na raspadanje države bilo bi 40 % Hrvata i čak 64,9 % Srba, koliko ih se uopće ne bi angažiralo u eventualnom novom sukobu koji bi vodio raspadu BiH.

 

Što se tiče sadašnjih granica tek 28,5 % građana BiH iz svih etničkih skupina želi živjeti u BiH u ovakvim postojećim granicama, a čak 71,9 % Srba i 53,6 % Hrvata želi živjeti u neovisnom monoetničkom entitetu.

 

b08_08527489

 

Bošnjački entitet i pomirba

 

Tek 36,7 % Bošnjaka želi živjeti u BiH unutar postojećih granica, no isto tako nisu sigurni ni što žele, jer samo 20,6 % Bošnjaka želi živjeti u neovisnom, bošnjačkom entitetu. U istraživanju se ističe kako bi čak 73 % građana BiH iz sve tri etničke skupine preferiralo živjeti u zajednicama u kojima dominira njihov narod.

 

Nažalost, istraživanje je pokazalo kako samo 13 % građana iz sve tri etničke skupine vjeruje kako je pomirba moguća, dok opet 39,7 % vjeruje kako je došlo do nekog pomirenja među narodima.

 

Oko trećine građana Federacije BiH i četvrtine građana Republike Srpske vjeruje kako je članstvo u Europskoj uniji jedini način za BiH da preživi, no otprilike isti odnos je i onih koji smatraju kako je članstvo BiH u EU-u poželjno, ali nije od ključne važnosti.

 

Zanimljivo je i kako 17,7 % građana Republike Srpske i samo 7,4 % građana u Federaciji BiH vjeruje kako će se prije EU raspasti nego što će BiH postati članica, a 11,8 % građana RS-a i 5,1 % u Federaciji BiH kako će se BiH prije raspasti nego postati članica EU-a.

 

eu-flag

 

Letargični građani

 

U Federaciji BiH 5 % građana misli da EU nije briga za BiH dok isto mišljenje ima i 4,1 % građana Republike Srpske. 7 % i u RS-u i u FBiH pak kaže kako njih nije briga za Europsku uniju.

 

U zaključcima istraživanja, čije je dijelove objavio Dnevni list, navodi se kako su građani BiH “letargični” što spriječava mogućnosti bilo kakve promjene te da su “pasivni, osim ukoliko njihov život nije izravno ugrožen”.

 

Prisutna je kriza zajedničkog identiteta i svih razina društva što nikakve ustavne reforme ne mogu promijeniti, a velika većina osjeća da je njihov narod još ugrožen”, navodi se  u EU istraživanju te dodaje kako je potpuno “pogrešna percepcija uloge međunarodne zajednice”.

 

‘‘Budućnost je nepredvidiva”, zaključak je UN-ova istraživanja.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA