Naslovna Tekstovi, Vijesti

Vapaji muslimana Mijanmara

Na sjeverozapadu Mijanmara gdje većinu stanovništva čine pripadnici naroda Rohindža, zapaljeno je više od 2.600 kuća. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je na moguću humanitarnu katastrofu i insistirao da se sigurnosne snage te zemlje obuzdaju, nakon što je gotovo 400 osoba, uglavnom pripadnika Rohindža, poginulo u sukobima.

Prema podacima UNHCR-a,oko 58.600 Rohindža je iz Mjanmara pobjegla u Bangladeš.

Zvaničnici Mjanmara za paljenje kuća, protekle sedmice, okrivljuju oružanu grupu “Spasilačku armiju Arakan Rohinja”. Ova grupa je preuzela odgovornost za koordinisane napade na položaje sigurnosnih snaga što je izazvalo sukobe i veliku vojnu protivofanzivu.

Međutim, pripadnici naroda Rohindža koji su pobjegli u Bangladeš za napade i požare okrivljuju vojsku Mijanmara navodeći da im je cilj njihovo prisilno iseljenje.

Najugroženija nacionalna manjina u svijetu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je snage sigurnostu u Mijanmaru na uzdržanost prema muslimanskoj manjini u toj zemlji.

“Generalni sekretar je duboko zabrinut zbog informacija o operacijama koje su vodile snage sigurnosti Mijanmara i poziva na uzdržanost i mir kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa”, navodi se u saopštenju.

U obnovljenim sukobima muslimanskih pobunjenika i vojske na sjeverozapadu Mijanmara poginulo je 400 osoba za nedjelju dana, dok je nekoliko desetina hiljada pripadnika muslimanske manjine Rohindža pobjeglo u Bangladeš.

Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih naroda, Rohindža muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu.

Rohindžaa muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena.

Rohindža su indoarijski narod srodan Bengalcima, koji nastanjuje sjeverne dijelove države Rakajn u Mijanmaru. Po vjeri su muslimani, a govore rohindža jezikom koji spada u indoarijsku grupu indoevropske porodice jezika.

Ukupno ih ima oko 2.000.000, od čega u Mijanmaru oko 1.300.000.