Naslovna Tekstovi, Vijesti

Za transparentnije izbore potrebna podrška svih stranaka u BiH

Savjetnik u Stejt Dipartmentu (State Department) Derek Šole sastao se sa liderima SDA-a i HDZ-a BiH, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, sa kojima je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji.

Šole im je poručio da je potrebna podrška svih stranaka kako bi se osigurali transparentniji i kredibilni predstojeći izbori.

“Susreo sam se s predsjedavajućim Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem i jednim od zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Bakirom Izetbegovićem da bih ih podstakao na liderstvo, gradnju povjerenja i da je funkcionalnost Federacije Bosne i Hercegovine esencijalno za stabilnost Bosne i Hercegovine i put u Evropsku uniju”, napisao je američki diplomata na svom “Tviter” nalogu.

Čović je istakao da je na sastanku bilo riječi o ključnim koracima za jačanje naše zemlje na EU i NATO putu.

“Hitne izmjene Izbornog zakona te ograničene ustavne promjene moraju poštivati prava i ravnopravnost konstitutivnih naroda i izbjeći diskriminacije”, napisao je Čović na “Tviteru”.

Nakon sastanka Izetbegović je rekao da ne može reći da je “bilo išta novo”.

“Američki prijatelji su uz nas, ali očekuju da mi vodimo procese i nudimo rješenja. Veoma su uporni u tome, da gospodin Čović i ja trebamo ponuditi rješenja. tako da smo na istom, bez ikakvog novog pomaka”, rekao je Izetbegović.

Sastanku su prisustvovali i Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena, i američki ambasador Erik Nelson.

Podsjetimo, Eskobar je prošle sedmice boravio u BiH, te sa domaćim političarima razgovarao o trenutnoj situaciji u državi.