play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Naslovna Tekstovi

Zaključci Međunarodne konferencije o posljedicama 9. januara

today9. Januara 2020. 4

Background
share close

Trideset šest eminentnih naučnika i istraživača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Kanade, Norveške, Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država predstavili su istraživanja na konferenciji održanoj jučer i danas u Sarajevu.

Analizirana su brojna pitanja u vezi sa Deklaracijom o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine od 9. januara 1992. godine i njenim posljedicama, saopćili su organizatori Međunarodne naučne konferencije.

Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine bila je antiustavan čin i uvod u međunarodni oružani sukob i izvršenje međunarodnih zločina na teritoriji Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine, saopćeno je nakon Konferencije.

Zaključci:

“Njenom usvajanju prethodio je niz nezakonitih odluka tokom 1991. godine koje su donijeli ilegalni organi formirani od strane SDS-a uz pomoć vlasti iz Srbije. Posljedice Deklaracije jesu genocid nad Bošnjacima, sistemski progoni, ubistva, zatvaranja u logore, mučenja i drugi međunarodni zločini nad svim građanima Bosne i Hercegovine koje su počinile jedinice tzv. vojske i policije RS-a uz kontrolu, pomoć i podršku tadašnje Savezne republike Jugoslavije, kroz, na početku agresije, Jugoslavensku narodnu armiju, a kasnije jedinice Jugoslovenske vojske i paravojnih formacija iz ove države. Savjet sigurnosti Ujedinjenih nacija rezolucijom 752 od 15. maja 1992. godine napad na Republiku Bosnu i Hercegovinu proglasio je činom agresije”.

Učesnici Konferencije pozivaju nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da provedu presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kojom je 9. januar kao Dan RS proglašen neustavnim.

Pozivaju sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini, a posebno nadležna tužilaštva, da otklone sve oblike diskriminacije građana, koji su utvrđeni odlukama Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i ostalih domaćih sudova u Bosni i Hercegovini i osiguraju ravnopravnost građana i provođenje presuda na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Pozivaju visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH da temeljem svojih ovlasti, na 25. godišnjicu genocida, donese zakon o zabrani negiranja genocida na državnom nivou i time stane u zaštitu općih civilizacijskih vrijednosti.

Pozivaju domaće i međunarodne faktore i države članice PIC-a uključene u kreiranje i sklapanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, uzimajući u obzir pravosnažne presude na međunarodnim sudovima i tribunalima, kao i nacionalnim sudovima država, da preispitaju funkcionalnost postojećeg uređenja Bosne i Hercegovine i otklone kočnice u njenom razvoju, te otklone diskriminirajući faktor iz naziva entiteta RS u skladu s presudama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda i uklanjanju pridjeva srpski iz naziva gradova u Bosni i Hercegovini.

“Međunarodni i nacionalni sudovi jednog broja država ostavili su obimnu arhivu dokaznog materijala korištenog u sudskim procesima. Uvidom u ovu građu i njenom naučnom analizom i interpretacijom u sljedećim godinama i decenijama, domaća i inozemna naučna zajednica nastavit će s istraživanjem genocida nad Bošnjacima i demografskih, socijalnih, ekonomskih i političkih posljedica destrukcije u Bosni i Hercegovini. Uvjereni smo da će i buduća istraživanja, utvrđivanjem činjenica, pomoći uklanjanju diskriminacije, uspostavljanju konstruktivnih društvenih odnosa u Bosni i Hercegovini, uspostavi punog poštivanja prava i sloboda svih građana, te razvijanju dobrosusjedskih odnosa između Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja”.

Ovi stavovi imaju za cilj uklanjanje diskriminacije i svih izvora diskriminacije, i nikako se ne mogu tumačiti na način da su usmjereni protiv srpskog ili bilo kojeg drugog naroda i njegovih prava, saopćili su organizatori Međunarodne naučne konferencije.

 

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%