Share
OPŠTINA CENTAR SARAJEVO: URUČENE GPS NARUKVICE ZA DJECU SA POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU

OPŠTINA CENTAR SARAJEVO: URUČENE GPS NARUKVICE ZA DJECU SA POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU

Predstavnici Opštine Centar Sarajevo uručili su roditeljima 35-oro djece sa poteškoćama u razvoju i djece iz autističnog spektra GPS narukvice koje bi trebale preduprijediti opasnosti u slučaju da ta djeca odlutaju od kuće što se, kako su mnogi roditelji rekli, već dešavalo.

Iz Opštine su rekli da su ove narukvice jedan od načina kako lokalna zajednica može pomoći i u situacijama kada ne postoji sistemsko rješenje.

Kako su rekli, roditeljima je ovo od krucijalne važnosti jer je dovoljan samo jedan klik na aplikaciji da u svakom trenutku znaju gdje im je dijete.

Predsjednica Udruženja “Kolibri” Aida Hrnjić podsjetila je da se već dvije godine pokušava realizovati projekat nabavke narukvica koje su od izuzetnog značaja za porodice jer su već zabilježeni slučajevi nestanka djece sa smrtnim posljedicama.

U međuvremenu podnesena je i inicijativa prema Vladi Kantona Sarajevo da se narukvice prepoznaju kao ortopedsko pomagalo, a iako je to podržano, pojavile su se birokratske prepreke, jer da bi se to uzelo u razmatranje proizvod mora biti registrovan pri Agenciji za lijekove Bosne i Hercegovine.

Načelnik Opštine Centra Nedžad Ajnadžić rekao je da je zadovoljan što je ova lokalna zajednica bila u mogućnosti pomoći djeci, te je najavio da će, ukoliko se pojavi potreba, nabaviti i dodatne narukvice za djecu iz ove opštine.

Ajnadžić je pozvao i ostale opštine da na isti način, u skladu s mogućnostima, slijede ovaj primjer.

Istakao je i da bi se Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo trebalo aktivnije uključiti i riješiti pitanje uspostavljanja školske usluge koja bi se bavila nastavnim programima za ovu djecu.

On je danas posjetio Centar za pomoć porodicama sa djecom i osobama s poteškoćama u razvoju u kojem trenutno ima više od 80 korisnika, a najavljeno je i da će Opština Centar nastaviti pružati podršku djeci kojoj je to potrebno.

Komentari