play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Jasmin Durakovic slavljen u Rimu

today1. Decembra 2011. 124

Background
share close
Poeticni i jako kvalitetni dugometrazni film “Sevdah za Karima” u realizaciji sve trazenijeg bh redatelja Jasmina Durakovica, bio je i u zvanicnom natjecanju festivala “MEDFILM”. Rimski ljubitelji sedme umjetnosti ali i filmofili sa svih strana svijeta su ovacionirali i pljeskali, cijelih pola sata. Takva prodja kod publike je nadahnula mnostvo profesionalnih kriticara, najprije komentirati  drustveno politicku stvarnost Bosne i Hercegovine. Slavljena i cijenjena novinarka agencije Ansa.it, Cristiana
Missori je napisala :”Islam  i izopacenost suvremenog svijeta, tradicija pa politicka nestabilnost, pracene ekonomskim poteskocama, ne dozvoljavaju mladim ljudima vjeru u bolju i sretniju buducnost. Vise od 16 godina, nakon
Daytonskog ugovora,  drzava nije nasla zajednicki put i svakog trenutka, riskira skliznuti u bezdanje. Ovu tesku i potresnu sliku drustvenih suprotnosti, virtuozno je pokazao talentirani cineast Durakovic”!
Reditelj, svjestan opasnosti podjele zemlje ali i nerazumijevanja zapadnih drzava za bosanskohercegovacku stvarnost, iskoristio je prisustvo  tisuca ljubitelja sedme umjetnosti, objasnivsi vlastito glediste, pa podebne socijalne okolnosti njegove ronde grude   ali i teske poslijedice Daytona, koji je na umjetan nacin podijelo Bosnu i Hercegovinu :
“Vehabizam je primjetljiv ali ne nalazi plodno tlo u nasoj domovini. Oduvijek smo odbijali vjerski fundamentalizam i slicne, vjerske, pojave. Dobro je pozanto da  se u BiH, stoljecima prakticira jako  tolerantan  sufizam. Mi smo veliki, ali ne uspjeli politicki eksperiment, koji ne funkcionira! Od 3 listopada  2010 godine, prakticno nemamo vladu sto podstice  razdvajajuce tendencije”-izjavio je nadareni redatelj.
Uskoro Durakovic zapocinje snimanje igranog, cjelovecernjeg ostvarenja, nazvanog “Body Complete”, sto ce biti prava portaga za skrivenim i maskiranim ubojstvima, nestalih osoba, vecinom masakriranim i namjerno ignoriranim. Njihova tijela su jos u zatrpanim zajednickim jamama, vjesto zatrpanim od Drugog svjetskog rata.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%