Share

Otvoreni poziv reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću

Koordinacija nezavisnih džemata

Otvoreni poziv
reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću na dijalog
u povodu isteka ultimatuma za zatvaranje nezavisnih džemata

DOLAZIMO U SARAJEVO 27. FEBRUARA

Poštovani reisu-l-ulema Kavazoviću,
Smatramo da se pitanje oko nezavisnih džemata – koje Islamska zajednica pogrdno naziva tzv. paradžematima – moglo raspraviti u zatvorenom krugu, bez medijske i političke pompe, ali nas niko ništa o tome nije pitao, već je Islamska zajednica izišla u javnost sa ultimatumom da se do kraja februara moraju zatvoriti nezavisni džemati. Svjedoci smo sa koliko agresivnosti su ovaj ultimatum pozdravili i podržali velikosrpski glasnogovornici, poput lažnog eksperta za tzv. islamski terorizam Dževada Galijaševića. Dok ovom zemljom paradira 50.000 naoružanih četnika, dok državni aparat ne vidi teror nad bošnjačkim povratnicima, dok ne znamo šta nas sutra čeka – poražavajuće je da se Islamska zajednica bavi ovakvim stvarima. Sve ovo pokazuje da Bošnjaci podhitno moraju otvoriti dijalog u svome interesu, a protiv očitih nastojanja da se zapodjene međubošnjački konflikt.
Pošto od strane Islamske zajednice nema spremnosti na interni dijalog, mi smo prinuđeni uključiti javnost u naše iskreno nastojanje da se privede kraju ova afera koja je otvorena bez ikakvog razumnog interesa za Bošnjake. U tom smislu poštujemo rok koji je uspostavila Islamska zajednica, do kraja februara, i evo dolazimo u Sarajevo da pred licem javnosti ponudimo dijalog, razumijevanje i jedinstvo na pozicijama dostojanstva i uvažavanja.
Poštovani reisu-l-ulema Kavazoviću, prvo Vas molimo da nam ustupite neki od brojnih prostora Islamske zajednice kako bismo u pristojnom ambijentu mogli u subotu, 27. februara, u 11 sati, Vama i javnosti predstaviti svoje nezavisne džemate i uvjete pod kojima možemo postići dogovor. Ako nas već zovete da budemo dio jedinstva Islamske zajednice, onda je ustupanje prostora, poput sale Gazi-Husrev begove biblioteke, jedan logičan i razuman potez. Najgore bi bilo da dođemo u Sarajevo, i pored toliko prostora Islamske zajednice, sa novinarima razgovaramo na cesti. Takav ishod sigurno ne bi bio naše poniženje.
Naš je cilj da i Vama i javnosti pokažemo da mi nismo ljudi koji bježe od dijaloga, reda i poretka, za razliku od cijele ove hajke u kojoj nas niko ništa nije pitao, a o nama je svako govorio, sudio i presuđivao. Za razliku od onih koji se plaše dijaloga i istine, pa bježe od nas, mi se ne plašimo, jer su nam namjere iskrene i čiste, samim tim što ne želimo nikoga i ništa ugroziti, kao što ne želimo niti da iko ugrožava naš rahatluk i one slobode koje ima svaki građanin Bosne i Hercegovine.
Možda je baš hajr u ovom ultimatumu koji ste javno postavili, jer nas je to natjeralo da izađemo u javnost, da nas javnost upozna, kao domaćine koji žive od svog rada i koji ostvaruju pravo na slobodu okupljanja i slobodu vjeroispovijesti. Naša je želja da ne ostane ni jedno pitanje nejasno ili nerazrješeno, jer mi nemamo šta kriti, ni pred Vama, ni pred narodom.
Godinama već žrtve smo medijskog terorizma, bez prava da išta kažemo u svoju odbranu. Više ne želimo biti posmatrači koji će trpjeti laži i izmišljotine, već želimo aktivno braniti svoju čast, dostojanstvo, mir i slobodu, a time i pravo građana ove zemlje na istinu o svemu, pa i o nama.
Zato 27. februara dolazimo u Sarajevo da svijetla obraza stanemo pred sve one koji bi se na kraju trebali stidjeti zbog laži i kleveta koje su bacili na našu čast i dostojanstvo. Nadamo se, poštovani reisu-l-ulema Kavazoviću, da ćete lično biti na strani građanske hrabrosti, pravde i istine.
U ime Koordinacije nezavisnih džemata
Izet Hadzic 062675548
Emir Čajić
Bajro Kaljiković
Mirza Arapčić

19.02.2016.

Komentari