Share

POKRENUTI RAZGOVORI O FORMIRANJU KOALICIJE U BPK GORAŽDE

Predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) Goražde, aktuelni gradonačelnik Muhamed Ramović inicirao je pregovore sa svim političkim partijama koje su osvojile mandate u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde, osim sa SDA i Liberalnom strankom.

U pregovorima oko formiranja parlamentarne većine uz NBL učestvuje još osam političkih subjekata – SBiH, SBB, SDP, DF, Goraždanska priča, Nezavisni blok, A-SDA i Naša stranka, sa 16 poslanika od ukupno 25 koliko čini kantonalni parlament.

Ramović ističe da je cilj formiranje čvrste koalicije i stabilne većine.

“Dogovorili smo početak razgovora o stabilnoj koaliciji na području BPK na bazi rezultata koje smo imali. Formirali smo pregovoračke timove. SDA je imala najveći uspjeh i trebala je prva pozvati na pregovore, ali s obzirom na to da vrijeme prolazi opredijelili smo se da NBL pozove sve političke opcije i svi su prihvatili i pripremili svoje programe koje trebamo usaglasiti”, kazao je Ramović.

On smatra kako postoji šansa da se napravi čvrsta koalicija u ovom kantonu za naredne četiri godine.

“Ne želimo da se u četiri godine obara vlada i da gledamo samo lične interese. Ne tražimo svoj interes već da realno sagledamo stanje, da nam ne bude prioritet samo što više funkcija i da upošljavamo “svoje”. Ako to ne možemo postići, onda zaista ne treba ići u to i NBL je spreman biti i opozicija”, naglasio je.

Dodaje da će pregovori biti intenzivirani tokom naredne sedmice.

“Očekujemo sastanak svih aktera, da sagledamo može li se zvanično potpisati koalicija. Vremena je jako malo, treba se pripremiti budžet jer znamo da je situacija ozbiljna, deficit je više od deset miliona BAM, moramo se prihvatiti posla, ukoliko bude dogovora”, ustvrdio je Ramović.

Napominje da će se nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi zvanične rezultate naredne srijede izjasniti o tome da li ostaje na funkciji gradonačelnika, a na bazi ankete koju njegov kabinet provodi među građanima.

Komentari