Share

POLITIČKA NESTABILNOST I PROBLEMI UNUTAR VLADAJUĆE KOALICIJE

Aktuelni mandat u Federaciji BiH obilježen je gotovo konstantnom političkom nestabilnošću uzrokovanom problemima u odnosima unutar vladajuće koalicije, rezultat je monitoringa koji je proveo CCI, javlja reporterka BHRT.

 

Aktuelni mandat izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH obilježen je gotovo konstantnom političkom nestabilnošću uzrokovanom problemima u odnosima unutar vladajuće koalicije. Ocjena je to Centara civilnih inicijativa iznesena u monitoringu rada Federalne vlade i parlamenta u protekle četiri godine

Vlada Federacije BiH je u aktuelnom mandatu utvrdila 166 zakona, što je za čak 74 manje nego u prethodnom mandatu.

Dodatno zabrinjava i struktura utvrđenih zakona. Više od polovine zakona koje je Vlada utvrdila tokom mandata tek su izmjene i dopune, a 47 posto su novi zakoni.

Što se tiče rada Parlamenta FBiH, politička kriza se najviše odrazila na rad Predstavničkog doma, tako da su rezultati rada parlamenta daleko ispod rezulatata u prethodonm manadatu.

Sve su ovo rezulati monitorniga rada Vlade Federacije i Parlamenta FBiH kojeg su prezentirali iz Centra civilnih inicijativa (CCI).

Iz CCI poručuju da je eskalacija sukoba između koalicionih partnera potpuno iz fokusa potisnula reformsku agendu koja je trebala da ubrza reformske procese u zemlji i integracju BiH u EU.

U posljednju godinu dana predviđenog roka za realizaciju ovog akcionog plana, ušlo se sa manje od 50 posto u potpunosti realizovanih mjera.

Komentari