Share
POLJOPRIVREDNICI U PROBLEMU ZBOG ŠTETA NANESENIH OBILNIM PADAVINAMA

POLJOPRIVREDNICI U PROBLEMU ZBOG ŠTETA NANESENIH OBILNIM PADAVINAMA

Lubenica u Semberiji, umjesto na tezgama, još je u plastenicima. To je samo jedna od posljedica obilnih padavina, koje su krajem maja pogodile ovaj dio zemlje. Kolika je konačna šteta, još nije poznato, kao ni kada stiže za pomoć za sanaciju.

Rade Jovičević iz semberskog sela Trnjaci jedan je od rijetkih poljoprivrednika kome obilne padavine i nagle promjene vremena u prethodnom period nisu prouzrokovale štetu. Na oko 30 hektara uzgaja cveklu, mrkvu, krompir, luk i kupus i kako kaže, za ove kulture nikad bolja godina.

“Nikad bolja godina nije bila za ovo čime se mi bavimo. Ja počinjem vaditi cveklu krajem jula, sad mogu početi krajem juna, toliko je to napredovalo”, kaže Jovičević.

Međutim, za papriku, krastavac i lubenicu ovo je jedna od lošijih sezona. Lubenica, koja bi već trebalo da bude na tezgama, nije ni izašla iz plastenika, a slično je i sa povrćem, objašnjava Jovičević, koji je i potpredsjednik Udruženja povrtlara RS.

Iz Ministarstva poljoprivrede RS kažu da se štete još zbrajaju i da je neophodno problemu pristupiti sistemski. I ono što je opstalo je lošeg kvaliteta, objašnjava Dragan Zarić, stručnjak pri resornom ministarstvu.

Komentari