Share

Višegradska policija zaustavila obnovu kuće u Pionirskoj ulici (VIDEO)

< !DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

Do 11 sati radovi su tekli nesmetano. Akciju obnove kuće poznatije kao “živa lomača” nije prekinuo ni komunalni inspektor koji se u međuvremenu pojavio. A onda je došla policija koja je zabranila snimanje uz legitimisanje učesnika radova i zahtjev da prime pozive za informativni razgovor.

Problemi su bili očekivani, tvrde u Udruženju Žena žrtva rata, jer je mnogima stalo da lokacija na kojoj je 1992. godine spaljeno više od 70 bosnjackih civila, zauvijek nestane iz sjećanja porodica žrtva koje 21 godinu nakon počinjenog zločina i dalje traže posmrtne ostatke svojih srodnika.

Adaptacija kuće vlasnice Sumbule Zebe u Pionirskoj ulici bit će nastavljena, bez obzira na sve opstrukcije koje vrši SDS i načelnik Općine Višegrad Slaviša Mišković i komandir Policijske stanice Višegrad Zoran Ušćumlić, kazala je Feni predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić.

Nakon 21 godine od počinjenog genocida nad Bošnjacima Višegrada, SDS s načelnikom Slavišom Miškovićem na čelu, provodi silu i teror u pokušaju da prikrije već dokazani zločin u Pionirskoj ulici u Višegradu, za koji su pravosnažnom presudom Haškog tribunal na doživotnu kaznu zatvora osuđeni Milan Lukić, a Sredoje Lukić na 27 godina, dok se ostali ratni zločinci nalaze na slobodi, kazala je Hasečić.

Hasečić je istakla da je ona opunomoćenica obnove kuće i prikupljanja donacija za adaptaciju, te da se danas nalazi u Višegradu i zajedno s ljudima koji su došli dobrovoljno da rade na adaptaciji kuće Sumbule Zebe.

Porodice žrtava, preživjele žrtve i svjedoci istrajat će u namjeri da se adaptira kuća u Pionirskoj u Višegradu, jer je kuća u privatnom posjedu Sumbule Zebe, poručila je Hasečić dodavši da je jučer “mjesto zločina u ulici Pionirska osvanulo obilježeno crvenom trakom na kojoj piše “zabranjuje rad Općina Višegrad – Odjeljenje za urbanističko-građevinsku inspekciju”.

Hasečić je naglasila da je dolazila i policija koja je legitimirala prisutne, a 19. oktobra došao je i građevinski ispektor koji je tražio odobrenje za građenje.

S obzirom na to da je kuća građena prije 50 godina da ima odobrenje, smatramo da povratnici čije su kuće zapaljene i devastirane imaju pravo na obnovu, na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, tako da smo mi započeli obnovu kuće, izlili temelje i ploču, i ovih dana pristiže materijal za obnovu, kazala je Hasečić.

Dodala je da je “danas jedan policajac ljudima koji su došli da rade dobrovoljno na adaptaciji kuće uručivao pozive da se sutra jave u policijsku stanicu Višegrad”.

Hasečić i njen muž su odbili primiti poziv, te joj je, kako kaže, rečeno da će inspektor doći večeras kod njih kući da uzme izjavu od nje i njenog muža.

Mi nastavljamo i dalje rad. Oni će nastaviti dolaziti svaki dan u namjeri da to na nas utiče i da nas zastrašuju, posebno preživjele žrtve, srodnike, komšije, isto kao što su radili i 1992., kazala je Hasečić.

Sumbula se želi vratiti u svoju kuću i, kako kaže, želi da umre u svojoj kući, dodala je Hasečić.

Komentari