Share

ZBOG NAVOĐENJA NA PROSTITUCIJU I PRANJA NOVCA UHAPŠEN JEDAN OD VOĐA PROTESTA BORACA

 

U akciji “Neon” Federalne uprave policije (FUP) u sarajevskom naselju Dobrinja uhapšen je jedan od vođa protesta bivših boraca pred Vladom Federacije BiH 2016. godine Selvedin Bulbul. Osumnjičen je da je navodio na prostituciju, ali i zbog pranja novca. U istoj akciji uhapšena je još jedna osoba.

Akcija “Neon” provodi se po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a do sada su izvršeni i pretresi na tri lokacije u glavnom gradu BiH, potvrdila je portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Selvedina Bulbula sinoć su uhapsili pripadnici FUP-a, a izvršeni su i pretresi dva stana i jednog ugostiteljskog objekta.

Iz FUP-a je saopšteno da je ta uprava provela višemjesečnu istragu prije nego što se ušlo u realizaciju operativne akcije “Neon”.

Portparolka sarajevskog tužilaštva Azra Bavčić rekla je da se dvije uhapšene osobe sumnjiče da su od 2009. do ove godine navodile i podsticale veći broj djevojaka sa područja Kantona Sarajevo na pružanje seksualnih usluga.

 

Radi se o licima koja su u ranijem periodu i tokom 2017. godine, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, kontinuirano omogućavali i organizovali pružanje seksualnih usluga većem broju NN osoba u noćnom klubu koji je pretrešen u ovoj akciji na način da su u ličnim kontaktima ili posredstvom drugih osoba pronalazili djevojke za pružanje seksualnih usluga i privlačenje klijenata”, navodi se u saopštenju Federalne uprave policije.

Dodaje se da je prilikom izvršenih pretresa pronađeno i oduzeto oružje, municija, sef s većom količinom novca, medikamenti, mobilni aparati i SIM kartice, notesi i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s predmetnim krivičnim djelima.

Osobe koje su lišene slobode, navodi se u saopštenju, nakon kriminalističke obrade u prostorijama FUP-a biće, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, predate u zakonskom roku Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

Asistenciju prilikom realizacije ove akcije je, pored Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, pružala i Poreska uprava Federacije BiH.

Komentari