Vijesti

22 Salon cokolade u Parizu

Prica o uspjehu
Oformljen 1995 godine, pariski Salon cokolade se nametnuo u Europi ali i ostalim kontinentima, kao svjetski susret publike i profesionalaca cokolade, kolaca i konfiserije. Glasnik galske umjesnosti, tradicije i umijeca postojanja, Salon  danas predstavlja poseban primjer poslovanja i uspjesnosti. Marka je neobican label kvaliteta sto se izvozi  u mnostvo zemalja, projicirajuci se u ambicioznim i smjelim projektima. Istinska “Success story”, strasna i dirljiva, poput kreatora Silvye Douce i Françoisa Jeanteta.
Salon se izvozi u 16 drzava, a posjetilo ga je od osnutka 8,2 milijuna osoba za 196 izdanja, u 32 grada.
junior-choco
Nedavno su brojni, posjetitelji  i ljubitelji slastica, za pet dana otkrili cokoladu sa pet kontinenata, sto se ne moze nabaviti u gradskim prodavaonicama. Teme i programi 22 izdanja su nove animacije i predstavljanja, dopadljivi i privlacni pa su privukli publiku sto dodje razgledati i probati jedinstvene i nevidjene proizvode. Aktualno predstavljanje je okrenuto buducnosti cokolade ali i povratku na izvore i mirise kakaoa.
Program nazvan “Back to chocolate” posvecen danasnoj cokoladi i sutrasnjem kakaou je na raskrsnici astronomskih trendova,  dajuci drugaciji pregled novih aktualnosti konzumacije cokolade i kolaca, ujedno osvjetljujuci nove talente koji revolucioniraju slatki univers. Publika je mogla razmjenjivati recepte i iskustva, zahvaljujuci najboljim slasticarima planete. Posebna novost je bila instalacija Salona cokolade za djecu i organizacija ateljea cokolade i kakaoa, uz video igre Neo Legend za male coko- fanove ili uprilicavanje “cokoladne setnje” sa Wondrecityjema, Guillijem i drugim poznatim imenima smjestenim u inicijatistickom prostoru, gdje su se dijelili predivni darovi.
pain-et-chocolat
Akcija za presadjivanje srca
Za trajanja prve veceri svakih 1 000 prodatih ulaznicu su znacile jedno spaseno srce.Salon izravno djeluje za  Udruzenje mecenata kardio kirurgije koje je ove godine proslavilo dva desetljeca djelovanja. Cjelokupni ulog ulaznica ce dozvoliti presadjivanje srca, velikom broju bolesnika!
Pariski slon je ostvario i predstavljanje “Japanskih iskustava”: novi prostor posvecen Zemlji izlazeceg Sunca, za vrijeme trajanja manifestacije isto kao i kulinarske demonstracije i degustacije, sto su publici i medijima otkrile bogastvo amblematicnih proizvoda japanske gastronomije i njihove iznenadjujuce kombinacije cokolade.
Otvoren je i prostor pod nazivom “Kruh i cokolada”, zahvaljujuci Sindikatu pekara i slasticara Velikog Pariza.Najbolji medju njima su bez prestanka pripremali slastice i kruh od poznatih proizvoda, klasicne francuske proizvodnje : bageta, premazanog kruha, napuhanih kolacica sa praznom sredinom, nazvanih “chouquettes”. Posjetitelji su prisustvovali i ‘Mastersu kruha i cokolade’ sto je odabrao najkvalitetnija pripravljanja.
‘Nacionalna konfederacija obrtnika slastica’ i ‘Novine slasticara’  organizirali su Trofej obrtnickih uradaka, za amatere i profesionalce. Nezaobilazni “Pastry Show”je  otkrio  buduce zvijezde slasticarske profesije iz cijelog svijeta. Salon je dominirao veliki Wild Kong, visok sest metara, ostvaren od crne cokolade sa potpisom Richarda Orlinskog, medju najpoznatijim aktualnim umjetnicima, koji je svom majmunu podario veliku zabu, simbol francuskih slasticara. Nije izostao ni dzinovski toranj cuvenog Eiffela, originalna arhitektonska koncepcija Jeana- Luca Decluzeaua sa poznatim Leonidama i Choco Story.
Kako je cokoladna revolucija u toku, Salon cokolade 2016 godine pokazao je i trendove pa evolucije kao i ideje, o cokladi buducnosti. Predstavljanje je donijelo odgovore na pitanja alimentarnih potreba,  fokusirajuci se na  kakao, kao dokaz slaganja  covjeka i Prirode, danas poznatog kao “superproizvod” raw kulture i zdravog nacina ishrane. Prostor posvecen kakaou se obogatio novim prostorom bean-to-bar i podvukao eko inicijative u svijetu cokolade   mnostva zemalja- proizvodjaca.
Posebno je izdvoojen  “healthy”  pravac, ilustriran inovacijama poput detox cokolade, potom “light”, koja podvlaci prirodnost. Pokazane i su i nevidjene boje i teksture, sto prevazilaze uvrijezene navike i kodove.
Dzana Mujadzic