Vijesti

Braca Karabatic osudjena na 40 000 novcane kazne

Dvostruka krivica
Nikola i Luka Karabatic, rukometni prvaci Francuske su nakon drugog sudjenja koje je uslijedilo zbog njihove zalbe, nanovo proglaseni krivim za pronevjeru i lazni rezultat susreta sa protivnickim timom. Obojica ce platiti po 40 000 eura, isto kao i igrac iz Slovenije, Mladen Bojinovic pa prodavac listica , Nicolas Gillet. Ostalih 12 ucesnika pronevjere medju kojima su Samuel Honrubia, Dragan Gajic ili Issam Taj po 20 000. Zivotne pratiteljice slavne brace : Jenifer Priez i Géraldine Pillet 10 000 eura.
Glavni tuzitelj  je objavio da se radi o “kolektivnoj pevari iz svlacionice”! Grupa je, po njegovom tumacenju, nastojala uspostaviti “crnu kasu koju bi svi koristili”. Bertrand Baboulene je podvukao :
-Okolnost sto su u pitanju vrhunski sportasi ne utice na njihovu krivicu , niti ih cini simpaticnijim u ocima pravde. Znamo da su braca unistila dokaze brisanjem memorije njihovih mobilnih telefona. To nije potez nevinih nego rabota krivih. Znali su da  istrazitelji anketiraju i sve ucinili da ih u tome onemoguce. Za to moraju platiti. Nikola Karabatic koji po tuzitelju nikad nista ne zna, negirajuci  i dokazanu cinjenicu da je njegova djevojka platila laznu opkladu 1500 eura , ce ustupiti  dodatnih 10 000 eura za prevaru.
Na prvom procesu su optuzeni, njih 16, bili osudjeni na novcane kazne od 1 500 do 30 000 eura. U sredistu afere je opklada od vise od 100 000 eura, nakon poluvremena rukometnog susreta koji je ekipa iz Montpelliera izgubila protiv znatno losijeg Cessona. Montpellier je vec bio prvak Francuske i ostao bez kvalitetnih igraca, poput poznate brace. Cesson aktualno nastoji ostati u prvoj ligi, uz velike napore.
Dzana Mujadzic