play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

U SAD-u strahuju od zemljotresa i nuklearne katastrofe

today3. Septembra 2011. 7

Background
share close

Nacionalna regulatorna komisija (NRC) smatra da su četvrtini reaktora potrebne modifikacije

Rizik da bi snažan zemljotres mogao da izazove težak incident u nekoj nuklearnoj centrali u SAD-u veći je nego što se ranije mislilo, a američka Nacionalna regulatorna komisija (NRC) smatra da su četvrtini reaktora potrebne modifikacije kako bi se povećala njihova sigurnost.

Taj problem našao se u centru pažnje javnosti kada je 23. augusta Virginiju pogodio zemljotres najveće jačine u posljednjih više od sto godina, a bio je jači nego što je planirano da izdrži nuklearka North Anna, sjeverozapadno od Richmonda.

Dva reaktora North Anne su na spisku od 27 reaktora na istoku i u centralnom dijelu SAD-a, koji su u preliminarnom izvještaju NRC spomenuti kao “zreli” da se na njima urade poboljšanja dizajna, jer kada su građeni procjena jačine mogućeg zemljotresa bila je slabija.

Izvještaj, koji je započet prije zemljotresa u Virginiji i prije japanske nuklearne katastrofe u martu, predstavlja poslije više godina prvi kompletan pregled seizmičkih rizika za 104 reaktora, koliko ih ukupno ima u SAD-u. Iako NRC i nuklearna industrija tvrde da su reaktori trenutno sigurni, a da je rizik mali, stručnjaci privatno izražavaju zabrinutost, piše AP.

Nuklearna centrala North Anna, udaljena od epicentra zemljotresa svega 18 kilometara, u vrijeme potresa je pogasila reaktore i uspješno uključila hlađenje. Ipak, sada je za 38 posto veća vjerovatnoća da jezgro te centrale bude oštećeno u zemljotresu nego što je to bilo prije 20 godina.

Proračun je urađen na osnovu poređenja mapa rizika iz 2008. godine s onima koje je američki geološki zavod uradio između 1989. i 1994. godine.

North Anna je, međutim, na samom dnu liste centrala za koje NPC preporučuje da budu unaprijeđene. Na vrhu je reaktor 1 nuklearke Perry u Ohiou, gdje je sadašnja procjena rizika oštećenja jezgra čak 24 puta veća u odnosu na onu iz 1989. godinu. Iza nje su River band reaktor 1, u Louisiani, gdje je sadašnji rizik devet puta veći, zatim Dresden reaktori 2 i 3, u Ilinoisu – osam puta, Farly 1 i 2, u Alabami sedam puta i  Wolf creek 1 u Kansasu – također sedam puta.

Centrale koje su ranije građene dizajnirane su tako da izdrže jači zemljotres od bilo kojeg zabilježenog na tom području. Od tada su naučnici naučili da bolje procjene moguću snagu potresa, pa se ispostavilo da bi neki od njih mogli biti jači od onih predviđenih u izgradnji.

Zabrinutost stručnjaka ne odnosi se toliko na mogućnost da u zemljotresu reaktori pretrpe direktno oštećenje, već na pristupačnost rezervoara vode, kao i mehaničke i elektronske opreme, koji su neophodni kada dodje do katastrofe.

Kvar na tim sistemima mogao bi da onesposobi hlađenje, neophodno da bi se spriječilo topljenje radioaktivnog goriva.  A ne radi se samo o zemljotresima tu su još i poplave, tornadi, uragani i druge elementarne nepogode.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%