play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Finansiranje reformi za naredne tri godine: BiH čeka 314 miliona eura

today4. Septembra 2011. 5

Background
share close

Oko deset posto raspoloživih IPA sredstava bit će izdvojeno za jačanje multilateralnih odnosa na zapadnom Balkanu i Turskoj

Evropska komisija je za finansiranje reformi u osam zemalja kroz naredne tri godine izdvojila čak 5,5 milijardi eura! Okončani su, naime, planovi finansijske podrške za tekuće reforme u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Hrvatskoj, Islandu, Makedoniji, Srbiji, Turskoj i na Kosovu.

Sredstva su planirana kroz „Višegodišnji indikativni dokument za planiranje“ (MIPD), u okviru EU instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Ovaj dokument pokriva period od 2011. do 2013. godine.

– Ovim sredstvima podrž at ćemo reforme u zemljama tranzicije, ali i onima na putu evropskih integracija. Pomoć EU utjecat će i na svakodnevni život građana tako što bi trebalo doći do poboljšanja socijalnih uvjeta i ekonomije.

Ovo je posebno važno jer se veliki broj zemalja u regiji tek oporavlja od krize – izjavio je evropski komesar za proširenje Štefan File (Stefan Fuele).

U periodu od 2009. Do 2011. godine Evropska unija je izdvojila oko 303,2 miliona eura, dok je taj iznos za BiH povećan na oko 314,22 miliona eura u naredne tri godine. Oko deset posto raspolož ivih IPA sredstava bit će izdvojeno za jačanje multilateralnih odnosa na zapadnom Balkanu i Turskoj, na područjima koja su presudna za evropske integracije i stabilnost u regiji.

U ovom dijelu postoji jasna potreba za regionalnom saradnjom. Za rješavanje problema u ovom dijelu regije bit će izdvojen ukupno 521 milion eura.

Okvir za sljedećih sedam godina

Članovi Evropske komisije (EK) objavili su i prijedlog zajedničkog evropskog budžeta za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Nacrt sedmogodiš njeg budžeta koji je predlož ila EK predviđa da se u tom razdoblju za politiku eurointegracija, odnosno za IPA fond, izdvoji 12,5 milijardi eura. To je za milijardu više nego u tekućem budžetskom planu, ali očekuje se da bi ta cifra u pregovorima mogla biti smanjena.

Za zemlje zapadnog Balkana i Tursku predviđ eno je da 2014. Dobiju podršku od milijardu i 888 miliona eura, a potom svake godine milijardu i 789 miliona eura.

Od 2007. do 2013. Izdvojeno 11,5 milijardi eura

Od 2007. godine kandidatske zemlje i potencijalne članice dobivaju finansijska sredstva  od EU kroz IPA fondove. Ukupno pretpristupno finansiranje za razdoblje od 2007. Do 2013. iznosi 11,5 milijardi eura (iako je prijedlog u početku bio čak 14 milijardi).

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%