play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Dokazana umješanost VJ u genocid u BiH: Momčilu Perišiću 27 godina zatvora!

today6. Septembra 2011. 2

Background
share close

Zločincu je izrečena i presuda za pomaganje i podržavanje genocida u Srebrenici

Bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića danas je Tribunal u Hagu osudio na 27 godina zatvora.

Zločincu je izrečena presuda po optužbama za pomaganje i podržavanje zločina u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu od 1993. do 1995. godine.

Tužilaštvo je zatražilo doživotnu kaznu zatvora za Perišića zbog pomaganja i podržavanja zločina koje su činili pripadnici Vojske Jugoslavije, a koji su preko kadrovskih centara upućeni na službu u Vojsku Republike Srpske i Vojsku Republike Srpske Krajine.

Istovremeno, dokazi, prema odluci sudskog vijeća, ne pokazuju van svake razumne sumnje da je Perišić mogao razumno da predvidi da će Vojska Republike Srpske izvesti sgenocid u Srebrenici.

Perišićeva odbrana zatražila je krajem marta, u završnim riječima, da Perišić bude oslobođen krivice po svim tačkama optužnice, koja ga tereti za pomaganje i podržavanje zločina u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu u periodu od 1993. do 1995. godine.

Vijeće je, takođe, utvrdilo, da Perišić nije imao efektivnu kontrolu ni nad zločincem Ratkom Mladićem niti nekim drugim oficirom 30. kadrovskog centra VRS, a da je imao efektivnu kontrolu nad oficirma Vojske Republike Srpske krajine koja je raketirala Zagreb u maju 1995.godine.

Perišić se teretio da je kadrovskom, logističkom i materijalnom podrškom VRS i VSK značajno doprinio zločinima koje su zapovjednici i pripadnici tih vojski počinili u Sarajevu i Zagrebu, te genocida u Srebrenici.

Optužnica protiv Perišića obelodanjena je 7. marta 2005. godine, kada se on dobrovoljno predao i istog dana otišao u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala, a dva dana kasnije, 9. marta, izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje Perišiću počelo je 2. oktobra 2008. godine.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%