play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Kumulativni deficit RS prešao milijardu maraka: Vlada RS “sakrila” dug od 105 miliona KM?!

today6. Septembra 2011. 2

Background
share close

Ministarstva finansija RS-a vršili su pritisak kako bi revizori ovakav izvještaj proglasili “pozitivnim”

Kumulativni deficit budžeta Republike Srpske i javnih fondova prešao je milijardu maraka i veći je za 105,8 miliona maraka od prikazanog u konsolidiranom izvještaju Vlade RS!

To je danas u Banjoj Luci naglasio glavni republički revozor Boško Čeko, predstavljajući izvještaj o izvršenoj reviziji konsolidiranog izvještaja budžeta RS i reviziji finansijskog izvještaja budžetskih korisnika.

Deficiti sve veći

–  Kada se sabere deficit za budžetske korisnike i fondove revizija je došla do podataka da je ukupni deficit milijardu i 111,1 miliona.  Tekući deficit sa stanjem 31. decembra 2010. godine je  veći  za 64.799.890 KM od iskazanog u konsolidiranom izvještaju Vlade, pa umjesto 282,9 miliona, iznosi 347,miliona KM – naveo je on.

Javni fondovi, i po konsolidiranom izvještaju i po reviziji, imaju kumulativni deficit od 338,3 miliona.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a, kako je potvrdio, odbila je brojne primjedbe Ministarstva finansija RS-a na konsolidirani izvještaj, jer su u resornom ministarstvu smatrali da treba da dobiju pozitivno mišljenje.

Značajna prekoračenja

–    Razlika od 64.799.890 KM većeg deficit lani koji je utvrdila revizija, a Vlada RS nije uvrstila u svoj izvještaj, sastoji se od: 14.814.107 KM za borački dodatak i za odlikovane borce za 2010., 30 miliona KM pomoći Fondu PIO, te 20 miliona KM pomoći lokalnim zajednicama nakon poplava.  Zbog nedovoljno razvijene planske funkcije budžetski korisnici pojedinačno su ostvarili značajna prekoračenja usvojenog budžeta za 2010., koja su se kretala od jedan do čak 170 posto.- tvrdi Čeko.

Trebalo izvršiti rebalans budžete

Zbog značajnih prekoračenja budžeta,  u skladu sa čl. 5 i 39. Zakona o budžetskom sistemu, trebalo je izvršiti rebalans budžeta.

Zanimljivo je i da je po isteku fiskalne 2010. izvršeno je ukupno 226 realokacija (38 posto ukupnih realokacija između budžetskih korisnika), s tim da je Vlada RS-a usvojila sedam rješenja o realokaciji sredstava u okviru budžetskog korisnika, po isteku fiskalne godine.

Ministarstva kršila Zakone

Ministarstvo pravde, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo porodice, omladine i sporta, evidentirali su, odnosno stvorili obaveze za koje nisu postojala raspoloživa budžetska sredstva u 2010. godini,  što nije u skladu sa članom 39. Zakona o budžetskom sistemu.

U Ministarstvu finansija RS-a nije izvršena analiza, niti su doneseni zaključci o pojedinačnom (ne)namjenskom trošenju sredstava dodijeljenih iz budžeta.

Zbog nekoordinacije između Ministarstva pravde i Ministarstva finansija, nije sačinjen odgovarajući obrazac koji služi kao osnov za evidentiranje u glavnoj knjizi trezora, te je poslovni prostor u vrijednosti od 16.937.926 KM ostao neuknjižen.

Isto je i sa Geodetskom Republičkom upravom, a i Ministarstvo porodice i omladine je takodjer dobilo negativno mišljenje, zbog brojnih prekoračenja odobrenih sredstava.

Sudovi nisu knjižili kupljene poslovne prostore

Ministarstvo finansija (zajedno sa preuzetim radnicima bivšeg MORS-a) nije izvršilo međusobno „zatvaranje“, niti naplatu akontacija, kredita i datih avansa, najmanje u iznosu 3.052.074 KM iskazanih u bilansu.  Ni „Željeznice RS“ nisu izmirivale svoje obaveze po ino-kreditima u toku 2008., 2009. i 2010. godine, u iznosu 12.287.083 KM, za šta su sredstva namirena iz budžeta, a osim toga na dan 31. decembra 2010. od “Željeznica RS” je bilo 2.753.181 KM dospjelih nenaplaćenih potraživanja, pa je to preduzeće dugovalo budžetu RS 15.040.264 KM.

Interesatno je i da nije uknjižen poslovni prostor koji je kupljen za potrebe privrednih sudova u Banjoj Luci, ukupne nabavne vrijednosti 16.937.926 KM.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%