play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

“Frankfurt news”: Amerikanci poklanjaju Turcima vojnu bazu na Kosovu, Srbija u panici

today3. Maja 2011. 10

Background
share close

Riječ je o najvećoj američkoj vojnoj bazi van granica SAD izgrađenoj nakon Vijetnamskog rata

 

Turska bi u okviru velikog povratka na Balkan mogla da uđe u američku vojnu bazu kod Uroševca “Bondstil”, koju snage SAD uskoro napuštaju, saznaje “Frankfurt news”, pozivajući se na diplomatske izvore. 

Riječ je o najvećoj američkoj vojnoj bazi izgrađenoj van granica SAD nakon Vijetnamskog rata.

Odlazak iz baze u blizini Uroševca najavio je krajem marta američki ambasador u Prištini Kristofer Del zbog previsokoh finansijskih troškova što je izazvalo pravu pometnju među srbijanskim vojnim teoretičarima i analitičarima s obzirom na najavu da bi bazu mogli naslijediti upravo Turci.

Ninoslav Krstić, bivši komandant Združenih snaga bezbjednosti kaže da ovakav scenario Srbiji nikako ne može odgovarati.

“Ulazak novih stanara sa istoka bio bi loš za Srbiju, a još gori za Kosovo i Metohiju. Ankara time dobija direktnu teritorijalnu vezu sa Sandžakom preko Kosova, što je put zelene transverzale sve do Sarajeva”, pribojava se Krstić.

Turska je, kaže on, američki saveznik i ta veza je možda i jača nego sa EU, gdje Turci već godinama pokušavaju da uđu, ali bezuspješno, pa još slove za vječitog kandidata.

“Amerika uključuje Tursku u ovo područje koje im više nije toliko interesantno. Turski interes povratka je širenje na evropski kontinent, gde živi dosta Turaka, a prvenstveno u Nemačkoj i Francuskoj. Rusija nema ništa protiv, s obzirom na dobre odnose sa Ankarom”, objašnjava Krstić.
 
Bivši direktor Vojno-bezbjednosne agencije Momir Stojanović također se boji dolaska turskih vojnih snaga na Kosovo.

“Balkan je kompenzacija Turskoj za njemačko protivljenja da ova država uđe u EU. Mislim da je realno da barem u okviru NATO snaga dođe i turski kontingent, pogotovo kako se približavaju kraju pregovori Beograda i Prištine, a to ‘nije dobro'”.

Autor

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%