play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Obilježen dan kada su Tuzlaci odbranili grad

today15. Maja 2011. 7

Background
share close

U Ulici Armije RBiH, kod spomenika poginulim braniocima 1992. -1995. danas su Tuzlaci obilježili 15. maj,

 najznačajniji datum u historiji Tuzle. Dan kada je Tuzla odbranjenja, dan kada je spasila sebe od sudbine popaljenih i genocidom etnički očišćenih mjesta i gradova širom BiH. Bilo je to teško vrijeme kada su dolazile užasavajuće vijesti o ubijenim civilma u Bijeljini, Zvorniku, Brčkom i ostalim graničnim mjestima. Tog dana Tuzlacima je uspjelo da uzvrate na vatru te spriječe vojnu kolonu da uđe u grad. Zahvaljujući tom danu Tuzla je bila jedan od rijetkih gradova u koji nisu ušli vojnici RS-a i raznih paravojnih organizacija.
Tog je dana izbjegnut pokolj nad civilnim stanovništvom po receptu podrinjskih mjesta ali je ipak u toku rata stradao veliki broj civila koji su ginuli na ulicama rodnog grada bez obzira na nacionalnu pripadnost i dob. Ginuli su nenaoružani, od granata koje je ispaljivala vojska RS-a iz brloga sa Majevice i Ozrena.
Prisjećanje na 15. maj i ukazivanje poštovanja tuzlanskim, ali i svim drugim bosanskohercehovačkim braniteljima, počelo je intoniranjem državne himne. Predsjednica Udruženja šehida i poginulih boraca, Sabira Mićanović, u ime Koordinacije boračkih organizacija Općine Tuzla, prigodnim govorom obratila se skupu.
Zbog toga što su tuzlanski policajci uspjeli odbraniti grad i činjenice da su se Dubajićevi vojnici povukli podvijenog repa, ne prestaje politiziranje ovog događaja.
Ipak, koliko god se manipulisalo sa brojem i imenima poginulih, podvrđeno je da je poginulo 49 vojnika u koloni već formirane vojske RS, da su ranjeni liječeni u UKC Tuzla, te da je ranjeno 20 tuzlanskih policajaca od kojih su četvorica podlegla.

Bez obzra na politiziranje i pokušaje provociranja Tuzlaci su ovaj važni dan u novoj historiji dostojanstveno obilježili.

tuzlarije.net/RNR

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%