play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Šta je pozadina teksta u “Politici”: Lažima o vehabijama Bošnjaci se žele istjerati iz RS

today15. Juna 2011. 20

Background
share close

Želi se otjerati i ovo malo Bošnjaka koji su se vratili, kaže efendija Vakufac

U stilu najbrutalnije predratne propagande i svojevremenih memorandumovskih podvala Albancima s Kosova, beogradska “Politika” plasirala je informaciju kako su vehabije navodno prodrle u Republiku Srpsku!

Stari recept

Pozivajući se na informacije iz MUP-a RS,  “Politika” tvrdi  da vehabije tobože već «djeluju u nekim općinama uz granicu koja RS dijeli od Federacije BiH», a posebno u dijelu Zenično-dobojskog kantona koji se graniči sa općinom Teslić.

Štaviše, po istom izvoru, na Manjači i Vučjoj planini grupa vehabija povremeno vježba gađanje iz automatskog oružja! Iako je portparol Federalne uprave policije (FUP) Mersiha Novalić izjavila kako navodne vojne aktivnosti vehabija na području Manjače i Vučje planine operativnim provjerama nisu potvrđene, to nije spriječilo «Politiku» da plasira svoje dezinformacije. 

– Kada je riječ o djelovanju vehabija u RS, pripadnici ovog pokreta su – prema dokumentima republičkog MUP-a – već pustili korijene u Novom Gradu (Bosankom Novom), Kozarskoj Dubici (Bosanskoj Dubici), Ulogu kod Kalinovika, Derventi, Bratuncu, Srebrenici, Foči, Konjević Polju i selu Kamensko – navodi se u tekstu kojeg potpisuje Boro Marić, svojevremeno urednik “Glasa Srpske”.

Po starom receptu prema kojem vehabije djeluju u svakom mjestu gdje su se vratili Bošnjaci, “Politika”  navodi da njihovo jezgro u Bosanskoj Dubici čine Osman Kekić, zvani Abdulaziz, Edhem Gaši i Mirsad Crnalić, a u Bosanskom Novom Samir Blagajčević i Hajrudin Dedić. “Politika” ih je povezala i sa Edinom Hukićem i Nerminom Behom iz Sanskog Mosta.

Bošnjački «ekstremisti», tvrdi beogradski list, okupljaju se i u kući imama Mufida Omerčića iz Vrbanje kod Banje Luke, kao i Dade Obradovca, nosioca “Zlatnog ljiljana”.

Da se ne radi o notornoj podvali bio bi krajnje smiješan Marićev podatak da se vehabije, i to one iz Konjica, okupljaju u kući poznatog sarajevskog biznismena, vlasnika sarajevske firme “ANS Drive” Alije Gadže u mjestu Ulog kod Kalinovika!?

U izjavi za portal “Dnevnog avaz” Gadžo s nevjericom odbacuje optužbe beogradskih medija.

– Najprije, moja kuća je udaljena je 20 kilometara od Uloga. Osim toga, nikad nijedan vehabija nije prošao moj kućni prag, niti sam ih ja primijetio na tom prostoru.  Drugo, nikada nijedan gost iz Konjica nije došao u moju kuću. Treće, ako su vehabije Mirko Zirojević, Lazo Mučibabić, Nedeljko Prsotević i drugi Srbi, moje komšije, koji mi dolaze, onda su to te vehabije! Nema drugih. Ja sam u dobrim odnosima sa mojim komšijama i siguran sam da nijedan od njih nije plasirao takve informacije. To je plasirano sa strane – kazao je Gadžo.

Fabriciranje laži

Elvir ef. Vakufac, glavni imam Medžlisa IZ Bosanski Novi ističe da plasiranje brutalnih laži ima za cilj da se da se «utjera strah u kosti kako bošnjačkim povratnicima tako i srpskom stanovništvu». Sve su to, veli laži, koje su više puta potvrdile i institucije RS.
 
Zanimljivo je da su, uprkos navodnom djelovanju vehabija, upravo Bošnjaci u tom gradu posljednjih mjeseci česta meta napada.

– Želi se stvoriti napeto stanje, osjećaj života pod vanrednim stanjem.  Sjetite se da je i ranije bilo uhapšeno nekoliko Bošnjaka s našeg područja koji su se dovodili u vezu s ekstremizmom. Utvrđeno je da te osobe nemaju nikakve veze s vehabijskim pokretom, posjedovanjem i prodajom oružja. Daljnje fabriciranje laži treba rezultirati plašenjem povratnika kako bi se odlučili na iseljavanje s ovih područja. Želi se otjerati i ovo malo Bošnjaka koji su se vratili, onih koji se bore za opstanak u ovom dijelu BiH i traže povratak imovine. Želi se izvršiti pritisak da od tih ciljeva odustanemo ili da odemo.  Drugo objašnjenje za takve laži ne postoji – smatra efendija Vakufac.

Žele dokazati kako su svi Bošnjaci teroristi

Prozvani Mufid ef. Omerčić pojašnjava da je u njegovom slučaju ponovljena laž koja je davno isfabricirana. On, veli, samo radi svoj posao onako kako ga treba raditi.

– Ko se može nazvati vehabijom? Ako su za njih vehabije svi oni ljudi, sve  dede, koji idu u džamiju, svaki prolaznik koji uđe u vrbanjsku džamiju, ako je to za njih vehabija i terorist, to je onda druga priča. Žele reći da su svi Bošnjaci vehabije, da su sve vehabije teroristi. Krajnji cilj je da se jednostavno omrze muslimani – rekao je efendija Omerčića za «Avaz».

Autor

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%