play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

NATO ne popušta: Bombardovanja Libiije i tokom ramazana

today12. Jula 2011. 6

Background
share close

Zapadne zemlje, na čelu sa Francuskom i Britanijom, već skoro četiri mjeseca bombarduju ciljeve u Libiji

NATO je saopštio danas da će nastaviti da bombarduje Libiju i tokom svetog muslimanskog mjeseca Ramazana ukoliko snage pukovnika Moamera Gadafija budu ugrožavale civile, ali da želi pragmatično okončanje rata što je prije moguće.

“Sačekaćemo da vidimo da li će Gadafijeve snage nastaviti da granatiraju civile i donose stradanje libijskom narodu”, izjavio je portparol Alijanse Majk Breken.

On je dodao da će NATO iskoristiti svoj mandat za zaštitu civila ako i dalje bude postojao rizik po libijski narod. Ramazan ove godine počinje u avgustu.

Portparol NATO-a Oana Lungesku izjavila je da se Alijansa nada da će Gadafijeve snage prekinuti napade ne samo tokom Ramazana, nego odmah. Ona je izrazila nadu da će na sastanku kontakt grupe za Libiju u Istambulu za četiri dana biti ostvaren napredak u rješavanju krize.

“Kao što smo govorili od početka, mora da se nađe političko rješenje za ovaj sukob i, što se to prije desi – to bolje”, dodala je Lungesku.

Generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen, koji će prisustvovati sastanku u Istambulu, izrazio je nadu da će zapadne i arapske vlade, kao i lideri libijske opozicije, predstaviti “realistične i pragmatične ideje”.

Zamjenik libijskog ministra spoljnih poslova Halid Kaim izjavio je prošle sedmice da bi rješenje sukoba moglo da se postigne do Ramazana, a šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu rekao je da se nada da bi uskoro moglo da bude pronađeno okvirno rješenje za krizu u Libiji.

Zapadne zemlje, na čelu sa Francuskom i Britanijom, već skoro četiri mjeseca bombarduju ciljeve u Libiji, a njihovi lideri pokušavaju da što prije okončaju rat u kojem pobunjenici nisu uspjeli da nanesu završni udarac Gadafijevim snagama.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%