play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Ljekari širom BiH imali pune ruke posla: Ljudi umiru od vrućine!

today13. Jula 2011. 13

Background
share close

Povećana smrtnost, ima više infarkta i moždanih udara, kaže Pešto

Zdravstvene ustanove u BiH ovih dana bilježe rekordan broj pacijenata s tegobama uzrokovanim tropskim vrućinama.

– Visoke temperature i sparina prouzrokovali su više smrtnih slučajeva u BiH, povećan broj infarkta, moždanih udara i toplotnih kolapsa na ulicama – kaže za naš list prim. dr. Senad Pešto s Klinike urgentne medicine KCUS-a.

Teški simptomi

Pešto je naglasio da je preksinoć bila izuzetno teška noć za mnoge, pa je te noći bilo i najviše pacijenata.
– Većina ih ima teške simptome. U ponedjeljak smo imali tri infarkta i četiri moždana udara. Uspjeli smo pacijente stabilizirati i poslati na daljnji tretman – kaže Pešto.

Osim srčanih i neuroloških bolesnika, građani ljekarsku pomoć traže i zbog vrtoglavice, opće slabosti uzrokovane toplotnim udarima, malaksalosti, pospanosti, alergijskih reakcija na sunce, sunčanice, gubitaka svijesti, pada pritiska, ujeda krpelja…

– Dosta mlađih osoba je doživjelo kolaps. Kod njih je došlo do poremećaja cirkulacije u glavi zbog utjecaja riziko faktora poput cigareta, alkohola i energetskih pića, plus vrućine. Stariji se ne pridržavaju savjeta ljekara. Izlaze napolje po najvećem suncu, hodaju po gradu, voze se u tramvajima. Kod nas budu dovezeni sa svježim moždanim udarom, s krvarenjem u mozgu i infarktom. Sami izazivaju belaj. Trebaju obavezno ostati u kući tokom dana upozorava Pešto.

Upotreba ventilatora

Da bi uspješno prebrodili tropski talas vrućine, Pešto savjetuje zdravim osobama da dnevno piju između litar i dva tečnosti.

– Najbolje je uzimati čaj, ali da nije previše hladan, jer može izazvati upalu grla i mokraćnih kanala, stomačne tegobe. Protivnik sam klimatiziranih prostora, jer imamo dosta pacijenata s glavoboljama i upalom živčanog sistema izazvanim klimatskim aparatima. Najbolje je koristiti manje ventilatore. Njih treba koristiti i tokom tropskih noći – pojašnjava Pešto.

Specijalista urgentne medicine prim. dr. Žaklina Makon-Veža iz sarajevske Hitne pomoći kazala nam je jučer da su ljekari imali više intervencija na ulicama zbog kolapsa i padanja u nesvijest građana Sarajeva.

Sudeći prema prognozama meteorologa, tropski talas zadržat će se do kraja sedmice, za kada je najavljeno osvježenje u vidu kiše te blagi pad temperatura. Nakon toga ponovo slijede vrućine.

U Tuzli na asfaltu 38 stepeni

U Tuzli su i jučer zabilježene tropske vrućine. Temperatura zraka izmjerena u popodnevnim satima iznosila je 33 stepena Celzijeva, a termometri u gradu dosezali su i do 38 stepeni.

Spas od vrućina mnogi Tuzlaci, ali i drugi kupači iz cijele BiH, uglavnom su tražili na kompleksu Panonskog jezera. Nekoliko hiljada kupača i jučer je posjetilo jezero, a osim Panonskog, spas od vrućina mnogi stanovnici iz TK potražili su i na jezeru Bistarac, Rajskom jezeru i drugim kupalištima. (A. Mu.)

Nesnošljiva sparina u Mostaru

U Mostaru je jučer u 14 sati izmjerena temperatura od 38 stepeni Celzijevih. Veoma sparno bilo je u samom centru Mostara, gdje su temperature prelazile 40 stepeni. 
Ovakvo vrijeme nesnošljivo je za mnoge građane pa su mostarske ulice uglavnom bile prazne. Mnogi su osvježenje potražili ispod Starog mosta kupajući se u rijeci Neretvi. Prilikom obilaska grada zatekli smo grupu Italijana koji su očajnički tražili hladovinu, ali ni tamo se nisu baš najugodnije osjećali. (A. Du.)

U Banjoj Luci malo svježije

Temperatura zraka u Banjoj Luci jučer u 14 sati iznosila je 32,8 stepeni i ona je bila nešto niža u odnosu na prethodne dane u ovom gradu, kada su već oko 11 sati izmjerena 34 stepena. Meteorolozi za vikend najavljuju nešto niže temperature od trenutnih.

– Bude i slučajeva da nam neko od putnika padne u nesvijest. Najteže je oko 15 sati. Otvaram sva vrata, ali to ništa ne znači jer je pakleno vruće – kaže Gojko Stanišić, vozač banjalučkog gradskog autobusa. (V. S.)

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%